– Ikke bekreftet metanolforgiftning

Politiet i Hedmark advarer mot farlig sprit etter at to menn bosatt i Eidskog er innlagt på sykehus med symptomer som tyder på metanolforgiftning.

– Tilstanden er opp mot livstruende, men den er uendret fra i går, sier vakthavende lege ved Kongsvinger sjukehus Guro Ek Skarnes.

– Kjenner ikke flere tilfeller

Så langt er ikke mistankene om metanol bekreftet.

– Ingen blodprøver har kunnet bekreftet at mennene har metanolforgiftning.

Skarnes forteller at hun ikke har kjennskap til om lignende tilfeller skal ha dukket opp.

Det var helsevesenet som varslet politiet i Hedmark om forholdet mandag. De to mennene i 50-åra ble lagt inn på sykehus i helga.

– De to er alvorlig syke, opplyser politioverbetjent Per Olaf Nordli ved Kongsvinger politistasjon mandag.

Politiet undersøker nå boligene til de to mennen for å få oversikt over hva de kan ha fått i seg.

– Vet hvor galt det kan gå

Per Olaf Nordli

Politioverbetjent Per Olaf Nordli understreker at de foreløpig ikke vet om det er metanolforgiftning det dreier seg om, men at politiet ikke tar noen sjanser.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Foreløpig vet politiet lite om spriten og hvor den kommer fra, men de frykter at det kan være utenlandsk sprit med metanol.

– Vi har valgt å gå tidlig ut fordi vi har erfaring fra noen år tilbake på hvor galt det kan gå dersom sprit med metanol får spre seg, sier Nordli.

Behandling av metanolforgiftning krever sykehusinnleggelse.

– Dersom noen har kjøpt sprit som de ikke vet hvor kommer fra, vil jeg anbefale dem å helle det ut, og hvis noen føler seg dårlige etter å ha drukket slik sprit, er det viktig at de kommer seg til lege så raskt som mulig, sier Nordli.

Politet ønsker tips om omsetning av farlig sprit sør i Hedmark.

– Det er avgjørende å oppklare denne saken raskt, dersom det er snakk om metanolholdig sprit. derfor ønsker vi at alle som vet noe tar kontakt med oss, sier Nordli.

Tre døde av metanol

Det er ti år siden den store metanolsaken eksploderte i Norge. Fra 2002 til 2005 døde 18 personer i Norge etter å ha blitt metanolforgiftet.

Spriten kom fra Portugal og to menn fra Østfold innrømmet å ha smuglet inn mer enn 6000 liter av den livsfarlige spriten i landet.

I Hedmark og Oppland døde tre personer av metanolforgiftning. En mann fra Sør-Odal ble dømt til åtte måneders fengsel for å ha solgt den livsfarlige spriten til onkelen sin som døde.

I Hamar ble to menn dømt til 45 og 75 dagers fengsel for blant annet å ha solgt sprit til en 59 år gammel Hamar-mann som døde.

Det tredje dødsfallet skjedde i Valdres.