- Hadde ikke klart å bli rusfri uten Møtestedet

Knut Stian Olsen fra Sør-Odal har vært rusfri i over to og et halvt år. Det takker han kommunen for.

Knut Stian Olsen og Mette Jahnsen

Knut Stian Olsen og Mette Jahnsen.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

– Det at jeg kan komme hit til Møtestedet er helt avgjørende for at jeg klarer å holde meg rusfri. Jeg hadde ikke klart det uten.

Det sier Knut Stian Olsen. Han var i mange år avhengig av amfetamin. På spørsmål om hvor lenge han har vært rusfri svarer han raskt: Siden 22. februar 2011. Og han takker Møtestedet.

– Det er fint for meg å komme hit å treffe andre folk. Jeg har noe å gå til hver dag i stedet for å bare sitte hjemme. Og de som jobber her er helt fantastiske. De er så blide og hjelpsomme.

Knut Stian Olsen og Mette Jahnsen

Knut Stian Olsen og Mette Jahnsen er glade for at de har et sted å komme for å treffe andre.

Foto: Vivian Stensrud

Møtestedet er et kommunalt tilbud hvor mennesker med ulike problemer kan komme for å ha noen å prate med og være sammen med. Mange kommer hver dag for å få seg en kopp kaffe, litt mat, og viktigst av alt – hjelp til å takle en tøff hverdag. Mette Jahnsen er også én av dem.

Glemmer det vanskelige

– Jeg sliter med depressive tanker, så for meg er det veldig fint å komme hit for å glemme dem. Når jeg er her, snakker jeg med andre mennesker og tenker ikke på så mye annet.

Hun sier at hun setter pris på å kunne komme til Møtestedet for å ha en mest mulig normal hverdag.

– Jeg lager mat, drikker kaffe og skravler. Og innimellom blir det litt gulvvask.

Knut Stian Olsen innrømmer at det blir mer kaffedrikking enn vasking for hans del.

– Men jeg løfter på bena når damene kommer med moppen da.

Et fantastisk tilbud

Grete Bentsen og Aina Berg-Aas

Grete Bentsen og Aina Berg-Aas har lagd rognebærgelé.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

Aina Berg-Aas er miljøarbeider på Møtestedet. Hun og kollega Grete Bentsen, som er hjelpepleier innenfor psykiatri, har lagd rognebærgelé, og er nå i gang med oppvasken. Berg- Aas synes de er en fin gjeng som samles hver dag.

– Hit kan man komme å prate om ting og tang og diskutere seg imellom. Man trenger ikke å prate om sykdom og elendighet, her er alt bare positivt. Jeg synes dette er et meget godt tilbud fra kommunen, sier Berg-Aas.

Knut Stian Olsen er bekymret for at tilbudet kanskje kan legges ned på grunn av stram kommuneøkonomi. Og siden dette er et tilbud det ikke er lovpålagt at kommunen skal ha, er han urolig for at det må kuttes fra budsjettet.

Fullt hus hver dag

Men Berit Ingvaldsen, som er enhetsleder for rehabilitering og bistand i Sør-Odal kommune, sier at dette er et tilbud som fungerer så godt at det ikke skal legges ned.

Knut Stian Olsen, Mette Jahnsen og Berit Ingvaldsen

Knut Stian Olsen, Mette Jahnsen og Berit Ingvaldsen utenfor Møtestedet/Dagsenteret.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

– Nei, det er ikke et tema. Dette er et tilbud som fungerer så godt, at det skal ikke legges ned. Det har vært folk her helt fra første dag vi åpnet dørene. Det er fortsatt fullt hus her hver dag, og jeg har inntrykk av at brukerne er veldig fornøyd. Så dette skal vi beholde.