Hopp til innhold

Tarzan og Rambo – fjellkattene på Rondvassbu

De er godt vant i fjellet og ivrige på å bestige topper. Fjellkattene Tarzan og Rambo lever livet på Rondvassbu og veit hva de har i vente når matfar Øystein Gården kommer hjem fra fisketur.

Fjellkattene Rambo og Tarzan

Fjellkattene Rambo og Tarzan ledver det gode liv på Rondvassbu. Hele sommeren bruker de til å smiske med besøkende, spise fisk og bestige topper.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Nei, nei, nei. Vent litt nå gutt, roper Øystein Gården til katten Tarzan.

Bestyreren på Rondvassbu har knapt rukket å ta garnene på land før den ivrigste av kattene har forsøkt å forsyne seg. De to har stått ved brygga og venta helt siden matfar dro ut for å ta opp garnene og mener at det er på tide med frokost.

Saken fortsetter under videoklippet:

Fjellkattene på Rondvassbu har fått fisk av matfar, Øystein.

Rambo og Tarzan stjeler fisk

Kjendiskatten Tarzan

Tarzan ble kjent i media i fjor sommer. Han var kun en kattunge og noen fotturister merket plutselig at han smøg seg rundt på toppen av Veslesmeden (2015 moh.) og lurte på hva i alle dager han gjorde der. De tok bilde av katten og sendte til Hamar Arbeiderblad som trykket bildet.

– De lurte på om den var satt ut for å dø, eller hva dette var for noe. Det ble et forferdelig oppstyr og jeg fikk en telefon fra dyrevernnemnda på Lillehammer som lurte på om jeg visste noe om dette og kunne fortelle dem at katten er en av fjellkattene på Rondvassbu, sier Gården.

Dette var slett ikke Tarzans første topptur, han var på Veslesmeden fire ganger i 2011 og Rambo har vært på Rondeslottet.

Saken fortsetter under videoklippet:

Fjellkatten Tarzan har fått tak i en fisk

Tarzan spiser fisk på Rondvassbu

Tok båten hjem

– En gang i fjor sommer var Tarzan borte i tre dager, da var jeg litt redd for at han kunne ha blitt tatt av ørn eller rev, sier Gården.

Men kattene vender alltid tilbake fra sine fjellturer, også denne gangen.

– Jeg fikk en telefon fra han som kjører båten inn til Nordenden på Rondvatnet som sa at han var på tur tilbake med ti passasjerer, Ni mennesker og en katt.

Men det nest beste disse kattene vet, bortsett fra turer i fjellet, det er altså fersk røye. Tarzan er mest ivrig og prøver å røve til seg noe av fangsten i balja. Rambo holder seg litt mer i bakgrunnen.

– Se her da, skal du få noe godt sier matfar.

Han gir en fisk til Tarzan og kaster en bort til Rambo. Begge to løper triumferende av sted med den ferske fisken i munnen.

Hør matfar Øystein Gården fortelle om de to eventyrlystne kattene:

I anledning feiringen av at det er 50 år siden rondane nasjonalpark ble opprettet, inviterer vi dere til å fortelle deres egne historier fra Rondane. Få mer informasjon om prosjektet her.

Flere saker fra Innlandet