Morten Aspeli får støtte fra SV

Hamar SV var med på å sikre at Einar Busterud ble ordfører for første gang i 1999. Siden det har partiet stått ved By- og bygdelistas side, men nå er det slutt på samarbeidet.

Morten Aspeli

Arbeiderpartiets Morten Aspeli får støtte av SV i Hamar.

Foto: Helle Therese Kongsrud

Einar Bustered anno 1999

I 1999 fikk Einar Busterud støtte fra SV. Når Busterud nå gir seg, gir SV sin støtte til AP.

Foto: Magnusson, Geir / SCANPIX

– Vi vil søke et politisk samarbeid med Arbeiderpartiet og kommer til å støtte Morten Aspeli som ordfører, sier leder i Hamar SV, Trond Kjernli.

For 12 år siden fikk SV et tilbud fra Arbeiderpartiet som de ikke kunne gå med på. Einar Busterud og By- og bygdelista gav et langt bedre tilbud og det har lagt grunnlaget for styringa av Hamar siden da.

Men når Einar Busterud nå gir seg og Christel Mayer er By- og bygdelistas ordførerkandidat, skifter også SV side.

– Det er fordi vi mener at vi ideologisk står nærmere Arbeiderpartiet. Vi mener at det kun er gjennom samarbeid med dem at vi kan hindre at Høyre og Frp får større makt i Hamar, sier Kjernli.

Takker for støtten

Arbeiderpartiet har et godt fotfeste i Hamar. En meningsmåling som ble publisert i Hamar Arbeiderblad tidligere i uka viste at paritet har støtte fra nesten 39 prosent av hamarsingene.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Morten Aspeli tar allikevel ingenting for gitt og han takker og bukker for støtten fra SV. Allikevel trenger han støtte fra flere for å sikre seg ordførerstolen.

– Sånn som meningsmålingene er nå, trenger vi noen mandater til. Vi kommer til å søke støtte hos dem som står nærmest oss. Vi vil bygge opp en solid politisk plattform, sier Aspeli.

Vil ikke love seg bort

Aspeli nevner både Senterpartiet og KrF som mulige samarbeidspartnere, men ingen av dem ønsker å gi noen lovnader i forkant av valget.

– Jeg er ordførerkandidat for KrF og vi vil sette meg først. Hvis det ikke går gjennom får vi se, men vi har ikke kartlagt noe enda, sier Geir Byberg i Kristelig Folkeparti.

Venstre og Pensjonistpartiet vil trolig også bli representert i Hamars nye kommunestyre, men heller ikke de vil love bort noen støtte til Aspeli.

– Jeg føler at situasjonen i Hamar er veldig åpen og spennende. Venstre er i en posisjon der vi ikke kan love oss bort til noen, sier Stein Frøysang.