Hopp til innhold

Moren siktet for medvirkning til bortføring

Den biologiske moren til de søstrene som ble bortført fra Kongsvinger tirsdag, er siktet for medvirkning til bortføringen. Morens forsvarer sier hun ble kjent med bortføringen gjennom nyhetene.

Iren Johnsen Dahl

Politiadvokat Iren Johnsen Dahl ved Hedmark politidistrikt sier til NRK at moren til de to jentene er siktet for medvirkning. Hun har blitt avhørt, men er nå dimmitert.

Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB Scanpix

Barnefar i bortføringssak

Den biologiske faren til de to søstrene er siktet for frihetsberøvelse i forbindelse med bortføringen. Mannen er russisk statsborger, opplyser politiet til NRK.

Foto: Politiet

Det opplyser politiadvokat Iren Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt til NRK.

– Den biologiske moren ble siktet i natt i forbindelse med at vi hentet henne inn til avhør. Vi må holde muligheten åpen for at hun også har vært med på dette, altså medvirket til det på en eller annen måte, sier Dahl.

Politiadvokaten sier den videre etterforskningen skal avklare morens eventuelle rolle i saken. Dahl sier dette er grunnen til at moren har fått siktetstatus, da dette også gir visse rettigheter når det gjelder avhør.

– Hvordan stiller hun seg til siktelsen?

– Hun nekter å ha noe med bortføringen å gjøre, sier Dahl.

Moren til de to søstrene ble i dag avhørt. Politiet ønsker ikke å kommentere om de fester lit til hennes forklaring.

– Når det gjelder lit til forklaring, eller ikke, avventer jeg den videre etterforskningen før jeg trekker noen slutninger, sier Dahl, og legger til at moren ikke er varetektsfengslet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Aksjon mot barnefaren

Politiet aksjonerte tirsdag kveld mot leiligheten til barnefaren i Oslo. NTB melder at søstrenes biologiske foreldre har vært skilt i flere år.

Foto: Daniel Laabak / Tipser.no

– Hun ble sjokkert

Herman Alexander Hoff, som representerer den biologiske moren, bekrefter at hun er siktet i saken. Forsvareren påpeker samtidig at han ikke har intrykk av at politiet har trukket noen konklusjon om hennes rolle.

– De har gitt henne status som siktet, fordi hun skulle i avhør. Det gir henne større rettigheter enn om hun har status som vitne, eller mistenkt, sier Hoff til NRK.

Hoff bekrefter at moren har blitt sluppet fri, etter å ha forklart seg om saken. Forsvaren avviser at moren kjente til bortføringen på forhånd.

– Slik jeg har forstått det ble hun meget sjokkert, og hun fikk kjenskap til dette gjennom nyhetene i går. Hun nekter for å ha hatt noe med dette å gjøre, sier Hoff.

– Vet hun hvor barna er?

– Hun vet ikke hvor barna er, slik jeg forstår det, sier advokaten.

Hoff legger til at moren vil være tilgjengelig for politiet for ytterligere avhør. Han ønsker ikke å kommentere om moren ønsket å få barna tilbake fra fosterforeldrene.

Barnevernet grep inn i desember

Det var tirsdag ettermiddag at de to søstrene på seks og åtte år ble bortført da de gikk av skolebussen mellom Kongsvinger og Austmarka tirsdag ettermiddag. Politiet opplyste allerede tirsdag at de mener faren til de to jentene var sentral i saken.

Faren, som ble etterlyst med bilde tirsdag, skal ifølge politiet ha vært tilstede på bussholdeplassen, sammen med to andre maskerte menn. Politiet mener også at faren forhindret jentenes fosterforeldre fra å ringe politiet. Dette skal ha ført til at varslingen til politiet ble forsinket med opp mot en halv time.

Også faren er siktet for bortføringen, og for ulovlig frihetsberøvelse. Den tsjetsjenske mannen risikerte å bli fratatt omsorgsretten for barna denne uka eller neste.

Bakgrunnen for dette er at barnevernet i Grorud bydel i Oslo grep inn i desember i fjor, fordi de mente de to jentene var utsatt for vold og omsorgssvikt. På bakgrunn av dette fattet fylkesnemnda et såkalt akuttvedtak hvor jentene ble overført til fosterhjem. Saken skulle opp til behandling i nemnda denne uka eller neste.

Fylkesmenda skulle da vurdere om barnevernet skulle overta omsorgen for barna. Etter det NTB kjenner til, har søstrenes biologiske foreldre vært skilt i flere år. Til NRK opplyser politiet at moren har tsjetsjensk bakgrunn, men er norsk statsborger. Faren er ikke norsk statsborger, men russisk.

Ber politiet frafalle siktelsen

Elden

Forsvarer John Christian Elden mener politiet må frafalle siktelsen mot barnefaren.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Da barnevernet grep inn mot foreldrene i vinter, ble det også levert en anmeldelse til Oslo politidistrikt. Der er foreldrene siktet etter straffelovens paragraf 219 om vold og mishandling i nære relasjoner. Saken er fortsatt under etterforskning, og det er ikke tatt ut tiltale.

Elden sier til NRK at grunnlaget for siktelsen er såkalt oppdragelsesvold, som «er tillatt i hjemlandet, men forbudt i Norge».

– Man kan legge hva man vil i det, men anklagene går på at faren skal ha gitt noen små klaps til barna, tidlig i oppveksten, sier Elden til NRK.

Elden understreker samtidig at de biologiske foreldrene juridisk sett fortsatt har omsorgsretten for barna, fordi akuttvedtak ikke innebærer omsorgsovertakelse. Av den grunn mener han også at politiet må frafalle siktelsen om ulovlig frihetsberøvelse.

– Jeg har bedt politiet frafalle den siktelsen som er tatt ut, rett og slett fordi Høyesterett tidlig i 2013 uttalte at man ikke kan kidnappe sine egne barn, ei heller om det foreligger et akuttvedtak. Dersom det er riktig at foreldrene har barna tilbake til hjemlandet, eller ut av Norge, er ikke det en straffbar handling, sier Elden.

– Vil ikke frafalle siktelsen

Politiadvokat Iren Johnsen Dahl sier til NRK at det ikke er aktuelt å frafalle siktelsene, ettersom foreldrene også er siktet for frihetsberøvelse.

– De kan ikke siktes eller domfelles, for barnebortføring etter den bestemmelsen i straffeloven som gjelder det, men de kan fortsatt siktes for frihetsberøvelsene, dersom omstendighetene tilsier det.

– Og det er det dere har gjort?

– Det er det vi har gjort, bekrefter Dahl i et intervju med NRK.

Søstrenes bistandsadvokat Brit Kjellevold er bekymret for barna. Hun frykter at de igjen kan bli utsatt for vold og omsorgssvikt.

– For det første er jeg bekymret for om de blir utsatt for vold igjen. For det andre er jeg bekymret over at vi ikke vet hvilket land de er i, og rettssikkerheten barna har der, sier Kellevold til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Søstre bortført

De to søstrene på seks og åtte ble bortført fra Kongsvinger-området tirsdag. Jentene er norske statsborgere. Det ble tidlig klart at den biologiske faren kunne være involvert i bortføringen fra fosterforeldrene. Nå er også moren siktet for medvirkning i saken.

Foto: Politiet

– Skal ha spanet på barna

Politiet mener jentene ble kjørt avgårde i en sølv-beigefarget Toyota Corolla. I tillegg opplyste politiadvokat Iren Johnsen Dahl onsdag formiddag at man også etterlyser en mørk Volvo XC 90.

Politiet bekreftet onsdag at faren var på stedet i forbindelse med bortføringen av de to jentene. Dette er basert på sikre observasjoner på stedet, opplyser politiet. Politiet mener aksjonen var godt planlagt.

– Vitneobservasjoner tyder på at den er godt planlagt, han skal ha spanet i nærområdet i tiden forut for bortføringen.

– I hvilken grad er dere bekymret for barna, i og med at far etterforskes for vold mot dem?

– Vi er generelt bekymret for barna og den situasjonen de er i, sier Dahl, og bekrefter at man foreløpig ikke har fått kontakt med faren.

– Vi har fått en rekke tips som må sjekkes ut, det går på observasjoner av mulige gjerningsmenn og mulige observasjoner av jentene på vei ut av Norge, sier Dahl.Flere saker fra Innlandet

Ulykke ved riksvei 4

Én bekreftet omkommet etter trafikkulykke på riksvei 4

Folk løper for å komme seg unna regnet i Vågå.

Varsler mye regn og flomfare: Vannføringen vil øke raskt