Hopp til innhold

Mistet datter i Hernes-ulykka: – Han tok tre liv

Gunn Knappe mistet datteren Oda i Hernes-ulykka der tre ungdommer omkom. – Den tiltalte må få streng straff slik at den kan får preventiv virkning.

Gunn Knappe

VITNET: Gunn Knappe forklarte seg i rettssaken mot sjåføren som er tiltalt for uaktsomt bildrap. Knappe mistet sin datter Oda i ulykka.

Foto: Linda Vespestad / NRK

FØLG SAKEN:

Oda Aurora Knappe Løkting var en av tre ungdommene som omkom i bilulykka på riksvei 25 i Hernes i Elverum i fjor. I dag vitnet hennes mor, Gunn Knappe, i rettssaken mot sjåføren som er tiltalt for uaktsomt bildrap.

– Han dempet ikke farten

Oda hadde sittet på med den tiltalte flere ganger og fortalt at han pleide å kjøre fort. Da moren sa hun ikke ville at Oda skulle kjøre med ham, svarte hun «Slapp av, han demper farten når jeg sier ifra.», forklarte moren i retten.

Helge Hartz i samtale med Gunn Knappe

BISTANDSADVOKAT: Advokat Helge Hartz er bistandsadvokat til foreldre til de tre omkomne ungdommene. Her snakker han med mor til Oda, Gunn Knappe.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Han dempet ikke farten den kvelden.

Hun sa at Oda alltid brukte bilbelte og bare tok det av hvis hun ville ut av bilen. Det mener moren er forklaringen på at Oda ikke hadde på seg bilbelte da ulykka skjedde.

– Eneste grunnen til at hun ikke hadde belte var fordi hun ikke ville sitte på.

– Husker lite

Den tiltalte forklarte seg i retten i går. Han husker ingenting fra ulykka.

– Det siste jeg husker var at vi var på en badeplass, og det neste jeg husker var at jeg våknet på Ullevål.

Tre rapporter konkluderer med at farten var et sted mellom 110 og 160 km/t. Politiets målinger viser at farten kan ha vært et sted mellom 148 km/t og 184 km/t minutter før ulykka. Tiltalte mener farten ikke var så høy.

Gunn Knappe mistet datteren Oda i Hernes-ulykka der tre ungdommer omkom. – Den tiltalte må få streng straff slik at den kan får preventiv virkning, sa hun da hun vitnet i retten.

– Må sendes et signal til ungdommen

Moren til Oda oppfordret retten om å bruke saken som en advarsel til andre ungdommer. Hun mener at respekten for fart i elverumsområdet er lik null.

– Noe må gjøres. Jeg håper at tiltalte får en streng dom som brukes preventiv. Slik at man respekter fartsgrensa og passasjerene, sa Knappe.

Tiltalte forklarte i retten i går at han hadde ødelagt mye for seg sjøl.

– Han gjorde så mye mer enn det. Han tok tre liv. Ikke tvil om at farten var svært høy. Elgen ble most. Det må sendes et signal til ungdommen. Bruk denne saken til å sette standard, sa Knappe.

Sterke virkemidler

Hun fortalte om en hendelse som skal ha skjedd cirka en måned etter ulykka. Da skal en bil med ungdommer, deriblant den tiltalte, ha kjørt forbi ulykkesstedet i svært stor fart.

Ifølge Knappe skal de som satt i bilen sagt at den kjørte i 180 km/t. Tiltalte bekreftet at han satt i bilen og at den kjørte fort. Han ble redd, og ba sjåføren dempe farten.

– Trygg Trafikk må bruke sterke virkemidler for å nå inn til ungdommen. Ekte ansikter og ulykker, sa Knappe, som gjerne vil bruke bilde av Oda i en slik setting.

Hun har fulgt rettssaken, og sier det har vært interessant, men tungt.

19-åringens forsvarer Helge Næss Rustad ønsker ikke å kommentere vitnemålet.

Svært mange tilhørere følger rettssaken og på første rad sitter foreldrene til de omkomne i ulykka.

Flere saker fra Innlandet