Minneaksjon for Lars-Jacob Krogh

NRK-legenden Lars-Jacob Krogh døde av den lite kjente muskelsykdommen ALS. Nå lager døtrene aksjon for mer fokus på sykdommen og mer penger til forskning.

En meget syk og pleietrengende Lars-Jacob Krogh.

Lars-Jacob Krogh fikk muskelsykdommen ALS. Mot slutten av sitt liv var han veldig syk og pleietrengende.

Foto: Privat

For kort tid siden døde NRK-legenden Lars-Jacob Krogh av den lite kjente muskelsykdommen ALS. Nå har døtrene laget Facebookaksjonen «ALS - find a cure!.»

- Bakgrunnen er et intenst ønske om mer oppmerksomhet og midler til forskning omkring sykdommen, sier Hanna Krogh Stone.

Finnes ingen kur

Lars-Jacob Krogh var de siste 30-40 åra en av landets mest profilerte politiske journalister. 22. april ble han gravlagt i Vinger kirke.

(Artikkelen fortsetter etter bildet.)

Ellen Koht Brink og Hanna Krogh Stone

Døtrene til Lars-Jacob Krogh, Ellen Koht Brink og Hanna Krogh Stone, vil ha mer åpenhet om ALS.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Da han pensjonerte seg for to år siden merket han de første symptomene på den fryktede muskelsykdommen ALS.

Først etter ett år fikk han diagnosen. Sykdommen rammer nerveceller som styrer muskelcellene og fører til tap av bevegelser, tale og til sist død.

- Han levde jo av kommunikasjon og for han å ikke kunne kommunisere med omverdenen tror jeg det må ha vært så fælt. Vi følte vi ikke strakk til fordi vi ikke visste hvordan vi kunne hjelpe til. Så med hjelp av dette fondet ønsker vi at det kommer frem flere opplysninger om sykdommen, sier Krogh Stone.

Mer fokus på sykdommen

Hjernen er inntakt helt til det siste når en har sykdommen ALS. Derfor kan pasienten ofte være helt klar selv om taleevnen og bevegelsene er hemmet.

Video Lars-Jacob Krogh er død

Lars-Jacob Krogh.

Foto: Nyhetsspiller

- Det er viktig at folk som rammes av denne sykdommen får hjelpemidler tidlig, sier Hanna Krogh Stone.

Et av hjelpemidlene som kan brukes er datamaskin. Slik kan syke mennesker som har mistet taleevnen få hjelp til å uttrykke seg. Døtrene til Lars-Jacob Krogh håper at Facebookaksjonen "ALS - find a cure! kan bidra til dette.