Hopp til innhold

Siktet far varetektsfengslet i fire uker

ØSTRE TOTEN (NRK): En 15 år gammel gutt er fortsatt livstruende skadd etter en voldshendelse onsdag. Politiet har sikta faren til sønnen for drapsforsøk og begjærer han fengslet i fire uker.

Kapp politi

AVSPERRET: Politiet hadde onsdag hatt store styrker som etterforsket området der voldshendelsen skal ha funnet sted.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Politiet fikk i onsdag melding om en alvorlig voldshendelse på en privat adresse på Østre Toten. Da de rykket ut til stedet fant de en livløs 15 år gammel gutt. Hans far ble samme dag pågrepet og siktet for drapsforsøk.

Den 15 år gamle gutten er fortsatt livstruende skadd, opplyser Innlandet politidistrikt.

Torsdag begjærer Innlandet politidistrikt fengsling i fire uker av faren. Begjæringen om varetektsfengsling vil bli behandlet i Gjøvik tingrett kl. 14:00 torsdag.

Erkjenner drapsforsøk

Siktedes forsvarer, Håvard Fremstad, sier mannen erkjenner drapsforsøk på sin egen sønn (15). Det var Dagbladet som først meldte dette. Til NRK forteller forsvareren at mannen samtykker til varetektsfengsling:

– Han har gitt en sammenhengende lang forklaring, og avslutter med å erkjenne seg skyldig, sier Fremstad til NRK.

– Han er i psykisk og fysisk i bra form.

Betyr det at han møter til fengslingsmøte?

– Nei. Han forstår situasjonen, samtykker til fengsling, og samtykker til at det spørsmålet avgjøres uten at han er i retten.

Vold Kapp

ETTERFORSKER: Politiet hadde onsdag satt inn betydelige ressurser til etterforskningsarbeidet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Livløs da politiet kom

Politiet mottok melding klokken 08.38 onsdag fra en nabo, og fra en person i husstanden, om at det skulle ha skjedd en voldshendelse på Kapp i Oppland. Deretter rykket flere utrykningskjøretøy ut til en enebolig ved Kapp kirke.

Politiet opplyste på en pressekonferanse onsdag ettermiddag om at da politiet kom til stedet fant de en 15 år gammel livløs gutt, og at det ble gjort livreddende tiltak.

– Første patrulje på stedet hadde hjertestarter og sanitetskompetanse, og iverksatte umiddelbart livreddende tiltak. Politi fortsatte livreddende tiltak til ambulanse, og senere da luftambulanse kom til stedet, sier politiinspektør Linn Hilde Fosso.

15-åringen er sendt til Ullevål universitetssykehus og er kritisk skadd.

Politi kapp

ETTERFORSKER: Politiet hadde onsdag satt inn betydelige ressurser til etterforskningsarbeidet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– En familietragedie

Et øyenvitne som arbeidet i nærheten av stedet hendelsen skjedde, sier til OA at han hørte skrik og rop om hjelp, og løp til eneboligen. Der fant han, ifølge avisen, en desperat kvinne som snakket med 113 på telefonen. Ifølge vitnet lå det en hardt skadet person der, og en annen hadde rømt fra stedet.

Faren til gutten ble ifølge politiet pågrepet ved stedet hendelsen skjedde, og er siktet for drapsforsøk. Siktede har fått oppnevnt forsvarer og har onsdag vært i avhør. Det skal ha vært en udramatisk pågripelse.

Politiinspektør Fosso sa under pressekonferansen onsdag at det var viktig for henne å formidle at dette er en veldig dramatisk hendelse.

– Det er først og fremst en dramatisk familietragedie, og det er viktig at man nå forstår at ikke bare familien, men også lokalsamfunnet og bygda rundt familien er rammet, sa Fosso.

– Da er det viktig at vi ivaretar hverandre og står sammen i en vanskelig situasjon.

Politiet opplyste under pressekonferansen at de tar sikte på å begjære siktede varetektsfengslet i Gjøvik tingrett torsdag.

Pressekonferanse Kapp

PÅGREPET: Påtaleansvarlig Mari Lauritzen Hasle (til venstre) og politiinspektør Linn Hilde Fosso (til høyre) sier pågripelsen av faren til den skadde var udramatisk.

Store styrker på stedet

Politiet har onsdag store styrker som driver med etterforskning på stedet, og er i gang med tekniske undersøkelser. Politiet får teknisk bistand fra Kripos, og teknikere har blant annet fjernet en bil fra stedet.

Tekniker ved Kapp kirke

TEKNIKER: Teknikere har fjernet en bil ved Kapp kirke.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Av hensyn til politiets videre etterforsking og ikke minst de berørte i saken, så vil det ikke bli gitt noen videre detaljer rundt siktelsen nå, eller hva siktede forklarer i avhør, sa påtaleansvarlig Mari Lauritzen Hasle under pressekonferansen.

– Videre vil det bli tatt vitneavhør i saken, både av personer i familie, naboer, og andre rundt familien.

Christian Svarstad

INNSATSLEDER: Christian Svarstad i Innlandet politidistrikt.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Ifølge OA ble naboer bedt om å bli værende i påvente av avhør. Politiet på stedet bekreftet også at vitneavhør blir gjort. De jobbet også med å ta hånd om pårørende.

– Det foregår nå flere avhør inne på Gjøvik politistasjon. Når det gjelder den rammede personen, kan vi på nåværende tidspunkt ikke si mer enn at status er livstruende skadd, sa innsatsleder Christian Svarstad.

Rådmannen har satt inn krisestab

Kapp er et tettsted med i overkant av to tusen innbyggere. Det ligger i Østre Toten kommune, og deres kommunikasjonsrådgiver Øivind Skogli, er klar på dette påvirker befolkningen sterkt.

– Dette er en tragisk hendelse som berører et helt lokalsamfunn. Kriseteam og øvrige tjenester i Østre Toten kommune følger opp alle berørte, skriver Skogli i en pressemelding.

Videre henviser kommunen til politiet.

– Det er mange som er berørte i en sånn sak, så vi har sendt ut en melding til alle foresatte som har elever i grunnskolen med en oppfordring om å ta vare på hverandre og om at de prøver å prate med ungene om dette, sier ordfører Guri Bråthen i Østre Toten til NRK.

– Det er vanskelig, men jeg tror det er viktig at vi gjør det.