Hopp til innhold

Millionbeløp brukt på brannsikring

Det har vært satset mye på brannsikring av de verneverdige trehusene i Storgata i Lillehammer de siste årene. Det hindret ikke brannen i natt, men kan ha bidratt til å stoppe videre spredning.

Brann i Storgata på Lillehammer
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Hjørnegården i gågata ved Lilletorget, midt i hjertet av Lillehammer, ble totalskadd i brannen som oppsto i 04-tida natt til søndag.

Brannen startet i en av leilighet i bygningen, og spredde seg voldsomt i den gamle trebygningen. Det var lenge fare for at brannen skulle spre seg til flere av trebygninger i gata. Ingen personer ble alvorlig skadd.

En av eierne av bygningen, Bjønne Owren, bekrefter at det både var vanntåkeanlegg og direkte varsling til brannvesenet i bygningen.

– Anlegget hindret spredning

Brannsjef Knut Birger Bakken

BRANNSJEF: Knut Birger Bakken mener brannmannskapene gjorde en stor innsats da de hindret at brannen spredde seg.

Foto: Frode Meskau / NRK

Det er brukt drøyt to millioner kroner siden 2009 på brannsikring av den verneverdige trehusbebyggelsen. I 2009 og 2010 ble det installert vanntåkeanlegg på de fleste loft i gata. Dette er et anlegg som må slås på manuelt av brannvesenet.

Brannsjef Knut Birger Bakken sier det ikke var mulig å redde bygningen der brannen startet.

– Vi vet ikke hvor stor effekt det har hatt på selve bygningen som har brent, men i nabobygningen har det hatt veldig stor effekt. Der så vi at varmen ble slått ned med en gang vanntåkeanlegget ble satt i drift.

Dette er et anlegg som må slås på manuelt av brannvesenet, men brannstasjonen i byen er bare noen hundre meter fra Storgata.

– Det beste hadde vært et automatisk slukkeanlegg, men vi er ikke langt unna, sier brannsjef Bakken.

– Skulle ikke skje

En sentral bygning i Storgata i Lillehammer er borte. Det synes kulturvernkonsulent i Lillehammer, Gry Wiese Horndalssveen, er trist.

– Dette trodde vi ikke kunne skje. Vi har blitt jobbet med brannsikring siden 2001, sammen med Lillehammer kommune og brannvesenet, sier Horndalssveen.

Hun forteller at de nå skal gjøre en vurdering av det som har skjedd med tanke på mulige ytterligere branntiltak av trehusene. Ett mulig tiltak er vanntåkeanlegg også på fasadene av bygningene.

Kulturvernkonsulenten i Oppland sier det er trist at et bygg brant ned i Storgata på Lillehammer.

Brannsjefen mener det hele kunne gått mye verre, og at bygningen var umulig å redde.

– Mannskapene har gjort en kjempeinnsats, vi er veldig godt fornøyd med at vi har redda bygningen mot sør.