Mer om Alf Prøysens seksuelle legning

Forfatter Ove Røsbak «rømte landet» etter at han slapp sin Prøysen-biografi i 1992. Nå har han fornyet biografien, gir den ut på nytt og supplerer med opplysninger om forfatterens seksuelle legning.

Alf Prøysen

OMSTRIDTE OPPLYSNINGER: Forfatter Ove Røsbak fornyer biografien om Alf Prøysen med opplysninger om seksuell legning.

Foto: Aaserud, Ivar / NTB scanpix

Det var for 10 år siden Røsbak hevdet at Alf Prøysen var bifil. Reaksjonene var sterke, og han ble kalt løgner og skandalemaker.

– Det er ikke meningen at jeg nå skal ta igjen mot dem som kritiserte meg i 2004. Men jeg mener at man ikke skal legge føringer for dem som skal fordype seg i et tema.

Biografien kom i 1992, men det var først i en artikkel i Dagbladet i 2004 at han publiserte opplysninger om at Alf Prøysen også hadde en dragning mot menn.

– De har tråkket på Prøysen

Det er dobbeltmoral blant hans såkalt nære venner.

Ove Røsbak

Ord som "nedverdigende" og "skitten" ble brukt, og familie og venner kalte ham en løgner.

– Dette er en forferdelig dobbeltmoral blant hans såkalte nære venner. Gjennom denne kritikken har de tråkket på Alf Prøysen og hans ettermæle, sier Røsbak.

Ove Røsbak med ny biografi om Alf Prøysen

VIDEO: Se Østnytt-innslaget om Prøysen-biografien

Senere er opplysningene blitt bekreftet av flere som sto Prøysen nær.

Men nettopp det at opplysningene er ti år gamle får noen til å stille spørsmål ved hvorfor dette kommer i en biografi nå.

– Dette blir litt uinteressant i 2014, sier Ole Karlsen, professor i litteraturvitenskap. – Det hadde vært bedre å skrive en helt ny biografi.

– Endelig er den her

Ove Røsbak sier derimot at han er glad for at den nye versjonen kommer.

– Jeg har bebreidet meg sjøl for at jeg ikke har fått dette på trykk før nå, og er veldig glad for at jeg nå får sjansen til det.

– Ingen kommentar

Datter Elin Prøysen sier at hun ikke er informert om den nye utgivelsen og ikke vil kommentere saken.