Hopp til innhold

Menneskehandel-sak: Vil ha flere års fengsel for utnyttelse av kvinner

EIDSVOLL (NRK): Aktor Iris Storås mener at fire personer tiltalt for menneskehandel bør dømmes til fengsel i mellom åtte år, og to år og tre måneder.

Iris Storås

GLÅMDAL TINGRETT: Rettssaken mot fire personer tiltalt for menneskehandel har pågått i ni uker i Glåmdal tingrett. På grunn av plassmangel har rettssaken gått i Eidsvoll. Aktor Iris Storås la mandag ned sin påstand i saken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Med en restaurant på et lite tettsted sør i Hedmark som base, mener politiet at et organisert bulgarsk nettverk drev omfattende menneskehandel og prostitusjon i Oslo.

To menn og to kvinner nekter for å ha utnyttet fire kvinner til prostitusjon, eller for å ha medvirket til dette. Alle er fra Bulgaria.

Bør dømmes til fengsel

I ni uker har rettssaken mot dem gått i Glåmdal tingrett. Aktor la ned følgende påstand mandag ettermiddag:

  • Kvinne i 40-årene bør dømmes til fengsel i seks år og seks måneder for menneskehandel og trusler. Aktor mener hun hadde full kontroll på en av de fornærmede, sanket inn penger hun tjente på prostitusjon, innlosjerte henne og fikk henne til Norge.
  • Mann i 50-årene bør dømmes til fem år og seks måneders fengsel for menneskehandel. Aktor mener han har vært voldelig og truende, og at han førte regnskapet.
  • Kvinne i 30-årene bør dømmes til åtte års fengsel for menneskehandel over en lengre periode. Aktor mener hun hadde en sentral rolle i virksomheten og fikk direkte utbytte av pengene som kom fra prostitusjonen.
  • Mann i 40-årene bør dømmes til fengsel i to år og tre måneder for medvirkning til menneskehandel. Han har også ført inntekter fra prostitusjonen ut av Norge. Aktor mener han bør få 30 prosent strafferabatt fordi han forklart seg om sin og de andre tiltaltes rolle i saken.

– Drømte om et bedre liv

En av de fornærmede forklarte i retten at hun ble lovet en bedre økonomisk situasjon for seg og sin familie, hvis hun kom til Norge for å jobbe som prostituert.

Slik ble det ikke, forklarte hun i retten. Hun måtte hun gi fra seg nesten alt hun tjente, jobbet ofte 11 timer i døgnet, som regel hver dag hele året.

Tom-Daniel Karlstad

FORSVARER: Advokat Tom-Daniel Karlstad forsvarer mannen som har forklart at de andre tre tiltalte i saken utnyttet kvinner til prostitusjon.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Aktor og statsadvokat Iris Storås holdt mandag sitt avsluttende innlegg, og mente at det kvinnene forteller om utnyttelse, prostitusjon, vold og trusler er sant.

– Alle forteller hvordan de fikk lovnad om å få beholde halvparten av det de tjente, hvem som tok dem med til Norge, hvem som tok pengene og hvordan de ble fraktet til Oslo for å prostituere seg. De har vært her samtidig, og det de forteller bekrefter hverandres historie, sa aktor.

Storås sa kvinnene hadde en drøm om et bedre liv, om å kunne forsørge barna sine og et eget hus.

– Det ender med vold og trusler, og de vet ikke hvordan de skal klare å komme seg ut av dette. De hadde en drøm om en bedre fremtid, men slik ble de ikke. Andre beriket seg på det de tjente og utnyttet deres redsel.

– De andre utnyttet kvinnene

Ove Herman Frang

FORSVARER: Elverumsadvokat Ove Herman Frang forsvarer en av de hovedtiltalte, en kvinne i 40-årene. Hun skal ha organisert prostitusjonen i Hedmark, men nekter straffskyld.

Foto: Linda Vespestad / NRK

De tiltalte nekter straffskyld, og har hele tiden sagt de ikke har utnyttet kvinner til prostitusjon. Storås tror ikke på deres forklaring.

– De tiltalte har endret forklaring flere ganger, også her i retten. Vi har hørt flere av dem si de er forvirret. Det er vanskelig å holde styr på hva man har sagt og hva man ikke har sagt, når man endrer forklaring flere ganger. Forteller man sannheten er det ikke så vanskelig.

En av de tiltalte har forklart at de andre utnyttet kvinnene. I det første avhøret med politiet forklarte han: «alt han vet», sa han i retten. Han har flere ganger gjentatt hvordan de andre tok pengene kvinnene tjente på prostitusjon. Aktor mener retten må tro på hans forklaring.

Forsvarerne og bistandsadvokatene skal holde sine avsluttende innlegg senere i uka.

Flere saker fra Innlandet

Bru har kollapset: – Dramatisk for sjåførene