Hopp til innhold

Mener vi må ta et oppgjør med janteloven

– I Norge er vi for dårlig til heie fram de som vil noe. Vi kan ikke bare heie på lottomillionærer og idrettsfolk. Det mener Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Anita Krohn Traaseth

– Vi må bli flinkere til å løfte frem folk som vil få til noe, sier Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge. Hun begynte selv som administrerende direktør i Innovasjon Norge i september, etter flere år som administrerende direktør i HP Norge.

Foto: Einar Schulstad-Langholen / NRK

Hun mener at vi i Norge kan ha en tendens til å latterliggjøre folk som har en drøm og som ønsker å skape noe.

– Her har vi store kulturelle utfordringer. Vi må bli flinkere til å heie fram dem som vil noe, sier Traaseth.

Utradisjonelle metoder

Innovasjon Norge skal etablere en ny ledergruppe som igjen skal stå for selskapets visjon for 2025. Og her ønsker Innovasjon Norge innspill fra grasrota.

Dermed inviterte de gründere og personer fra næringslivet fra hele landet om å komme med innspill og gode råd. Idedugnaden foregikk på en noe utradisjonell måte, nemlig etter speddate-metoden. En ide Krohn Traaseth fikk da hun jobbet som leder i HP.

– Jeg gikk tilbake i historien og så på hva HP gjorde. De gikk rundt og fikk innspill og råd fra kolleger og kunder, såkalt «management by walking around». Så begynte jeg å tenke over hvordan man kan få til det i dag, og da slo det meg at speeddating var en god ide.

Kan ikke bare heie på lottomillionærer

Og speeddating ble det i dag da 14 ulike aktører la frem sine ideer. Alle som hadde møtt opp fikk ti minutter hver til å legge frem det de hadde forberedt.

– Det har vært utrolig bra. Det er veldig nyttig for oss å høre på de ulike innspillene. Det er mye forskjellig, men det er likevel en fellesnevner for innspillene uansett fra hvor i landet og hvilken bransje de kommer fra.

Og hva er det?

– Vi er rett og slett nødt til å ta et oppgjør med janteloven og heller heie fram og vise fram dem som får til noe. Ikke bare lottomillionærer og idrettsutøvere. Vi må ha bredde i næringslivet også.

Innlendinger med på datingen

Blant dem som ønsket å gå på date med Innovasjon Norge var både Geno Global fra Hamar og Gjøvikregionens næringsråd.

– Det kiler litt i magen. Men det er bare fordi det er en uvant situasjon. Jeg jobber jo med dette hver dag, så jeg er trygg på hva jeg skal si, sa Gunn Mari Rusten i Gjøvikregionens næringsråd før sine ti minutter.

Hun la blant annet vekt på at det er viktig å løfte frem gründere. Det er viktig å møte dem som vil noe og har en visjon med åpenhet og støtte. I tillegg synes Rusten at Innovasjon Norge må være mer proaktive, og at nettopp tiltak som dette derfor er viktig.

– Det er viktig at de får innspill og hører på oss som de er til for. Det viser at det er en ny kultur i Innovasjon Norge. De er mer åpne for innspill.

Kristin Børresen fra Geno Global var også fornøyd etter tiden hun fikk med Innovasjon Norge.

– Dette ble jo både på inn- og utpust. Men jeg fikk sagt alt jeg ville si, og dette var veldig ålreit.

Se tv-reportasjen fra speeddatingen med Innovasjon Norge:

Innovasjon Norge inviterte bedrifter på "speed-date"

Flere saker fra Innlandet