Mener Ungdoms-OL er negativt for rekruttering

Et av målene for Ungdoms-OL er å få flere unge til å engasjere seg i norsk idrett. Men konsekvensen kan bli det motsatte, hevder kritikere.

Ishockey

Norge møtte Finland i åpningskampen i ishockey i Ungdoms-OL. Spissing av idrettstalenter opp mot store arrangementer kan være negativt, mener kritikere av arrangementet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Da prinsesse Alexandra tente OL-ilden fredag kveld, satte hun også fyr på en lenge ulmende debatt i norsk idrett. Kritikere mot arrangementet mener pengene burde vært brukt annerledes. De hevder også at Ungdoms-OL i for stor grad fokuserer på prestasjoner og at dette kan være ødeleggende for rekrutteringen til idretten.

– Ungdoms-OL er for 15 til 18-åringer og skjer hvert fjerde år. Det betyr at barn i 11-12-års-alderen kan måtte spesialisere seg for å nå drømmen om å bli tatt ut, sier sportsblogger og kommentator Andreas Selliaas.

Han mener idrettsforbundet går i mot sine egne retningslinjer.

– Idrettsforbundet sier at barn ikke skal spesialisere seg for tidlig og unngå internasjonale konkurranser. Dermed blir et Ungdoms-OL feil for idretten.

Prinsesse Ingrid Alexandra

Prinsesse Ingrid Alexandra tenkte OL-ilden fredag.

Foto: Dag Kessel

– Dyr og uklar satsing

Det koster 250 millioner kroner å arrangere Ungdoms-OL på Lillehammer. Dette er penger Selliaas mener burde vært brukt på helt andre måter.

– Dette er en veldig høy prislapp for å gi mulighet til å konkurrere, engasjere og lære opp, slik forbundet vil. Summen kunne vært brukt på bedre måter for å komme ungdommen til gode.

I et innlegg på Forskning.no sier doktorgradsstipendiat Anna-Maria Strittmatter at ungdomsløftet til Norges Idrettsforbund er vag, utydelig og lite målbar.

Andreas Selliaas

Andreas Selliaas mener Ungdoms-OL kan være negativt for idretten.

Foto: NRK

Utdannes underveis

Deltagere og frivillige skal gjennom et utdanningsprogram hvor kultur og samhandling er viktige temaer. Dette mener idrettsforbundet gjør Ungdoms-OL til noe mer enn bare en idrettskonkurranse.

– Ungdoms-OL handler om læring og utvikling, så dette er ikke bare et prestasjonsmål som styrer. Det er nettopp dette som skiller det fra de andre mesterskapene, sier utviklingssjef i Norges Idrettsforbund, Anja Veum.

– Byr på mer

Hun innrømmer at man må trene hardt og målbevisst for å komme til Ungdoms-OL, men mener det er noe som idrettstalentene er vant til.

– Vi har allerede Junior-VM, norgesmesterskap og andre arenaer der ungdom deltar, så dette er ikke noe nytt. Konkurranser er en naturlig del av idretten, men Ungdoms-OL byr også på noe mer.