Mener pågående ulv oppførte seg helt normalt

Svenske forskere som har sett på de siste dagers hendelser i Slettås, mener ulven som flekka tenner i Åmot i helga oppførte seg helt normalt.

Ulv

Rapporten som i dag kom fra Skandulv sier at ulv som flekker tenner mot bikkjer er helt normal oppførsel.

Foto: Harald Nysæter

Etter at flere nå melder om møte med ulv i Slettås, deriblant en friluftslivmann som ble omringet av tre ulver da han var ute og jogga, har direktoratet for naturforvaltning bedt ulveeksperter om hjelp.

Rapporten som i dag kom fra Skandulv sier at ulv som flekker tenner mot bikkjer i skogen er helt normal oppførsel. Seksjonssjef i Direktoratet for naturforvaltning, Terje Bø, sier de nå vil vurdere slike tilfeller fortløpende.

Terje Bø

Seksjonssjef i Direktoratet for naturforvaltning, Terje Bø

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Vi må ha en spesiell oppmerksomhet mot dette området og følge med på det som foregår.

– Det som er spesielt her er at du har en situasjon hvor du har flere ulver som kommer nært folk som går med hund i bånd. Det er både ubehagelig og ikke ønskelig.

En skremselspropaganda

For å dempe konfliktnivået bør en holde seg unna de kjente områdene hvor man vet det er ulv, mener Jon Bakke som er jurist, og har ansvaret for rovdyr i Norges Miljøvernforbund.

Han er også opptatt av at man ikke bør øke fryktnivået hos folk som ikke trenger å være redd for dyra.

– Man forsøker å farliggjøre dyrene å vise at de har en adferd som ikke stemmer med noe som helst. At de er for nærgående og for truende.

– Min konklusjon er at det for tiden pågår en organisert "skremselspropaganda" for å sverte Slettåsulvene og til slutt fremprovosere et fellingsvedtak. Det mener jeg fordi jeg ser mønster som er ganske likt det som skjedde forut for det som jeg kaller ulveslaktet av Osdalsflokken.