Hopp til innhold

Mener regjeringen nå blir satt på plass

Leder i Hedmark bondelag, Einar Myki, mener Stortinget nå viser ansvar og setter regjeringen på plass i forbindelse med jordbruksoppgjøret.

Einar Myki

POSITIVT: Leder i Hedmark bondelag, Einar Myki, mener bøndene nå er nødt til å komme bedre ut av jordbruksoppgjøret etter de siste signalene fra partiene KrF, Venstre og Arbeiderpartiet.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Regjeringspartiene Høyre og Frp brøt natt til fredag landbruksforhandlingene med støttepartiene KrF og Venstre etter å ha forhandlet siden torsdag kveld.

I tillegg er det klart at Arbeiderpartiet ikke vil stemme for statens tilbud i jordbruksoppgjøret i Stortinget, dersom det ikke endres.

– Dette gir jo spennende tider framover for hva som vil skje i Stortinget og hva som til slutt blir resultatet. Her må det bli endringer i forhold til hva regjeringen har lagt fram. Det er ingen tvil om at det er flertall på Stortinget som ønsker å endre på dette her, sier Einar Myki.

Det er meningen at bøndenes oppgjør skal avgjøres etter forhandlinger med regjeringen, og ikke etter dragkamp i Stortinget. Høyre mener Arbeiderpartiet undergraver ordningen når de bestemmer seg før regjeringen har lagt fram sitt endelige forslag.

– Ja, jeg mener det. Da vil det ikke ta veldig lang tid før man må finne en annen måte å gjøre det på, sa Gunnar Gundersen fra Høyre til Dagsrevyen torsdag.

Mener forhandlingsinstituttet er styrket

Einar Myki er slett ikke enig med Gundersen og hevder at selve forhandlingsordningen mellom bøndene og staten er blitt styrket som følge av det som nå skjer.

– Når Gundersen hevder at dette her går ut over forhandlingsinstituttet, så vil jeg heller si at det må være tvert imot. Det er regjeringen som svekker forhandlingsinstituttet. Det at Stortinget nå tar tak og tar ansvar, vil jeg faktisk si er med å styrke forhandlingsinstituttet framover og faktisk sette regjeringen på plass, sier Myki.

Bondelagslederen mener de politiske signalene som nå kommer fra KrF, Venstre og Arbeiderpartiet er nødt til å tolkes som positivt for norske bønder.

– Jeg ser jo at KrF og Venstre har prøvd å forhandle inn 250 millioner kroner. Arbeiderpartiet er veldig tydelig på at det er måten midlene er fordelt på, det at det går ut over de små og mellomstore, som er det største problemet. Og det er ikke mulig å få endret også på det uten at det kommer mer penger. Det vil garantert bli bedre enn det som er statens tilbud, sier Myki.

Ifølge fremdriftsplanen for jordbruksoppgjøret skal næringskomiteen legge fram sin innstilling 12. juni og saken skal behandles av Stortinget 17. juni

Regjeringen vil forhandle videre

– Vi er innstilt på å forhandle og samtale med de andre partiene for å lose dette i havn. I tråd med samarbeidsavtalen vil vi først prøve å bli enige med KrF og Venstre, sier landbrukspolitisk talsmann Morten Ørsal Johansen i Fremskrittspartiet til NTB.

Proposisjonen fra Landbruksdepartementet til Stortinget om jordbruksavtalen var fredag morgen ennå ikke oversendt næringskomiteen, der den skal behandles. Det er ventet at dette vil skje med det første, og at forslaget vil være nær identisk
med tibudet bondeorganisasjonene avslo.

At forhandlingene mellom regjeringen og støttepartiene endte i brudd, bidrar ikke til sur stemning foran samtalene på Stortinget, bedyrer han.

– Jeg er stort sett i godt humør og prater godt med alle, sier Johansen.

Det er andre gang på en uke at regjeringspartiene skiller lag med KrF og Venstre i en betydelig sak. Sist fredag var det elektrifisering av Utsira som splittet partene.