Hopp til innhold

Aktor: Bør dømmes til 13 års fengsel for drapet på kamerat

38-åringen som slo ihjel en mann i 40-åra i Tobøl i Eidskog i fjor, bør dømmes til 13 års fengsel, mener påtalemakta.

Mistenkelig dødsfall

Mannen som drepte en kamerat ved huset innenfor disse politisperringene i fjor bør dømmes strengt, mener aktor.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

25. juli i fjor ble en mann i 40-årene funnet død utenfor boligen sin på Tobøl i Eidskog. En 38-åring ble senere pågrepet og tiltalt for drapet. Han husker lite fra selve hendelsen på grunn av rusbruk, men innrømmer å ha slått den avdøde med en gjenstand. Obduksjonsrapporten viste at den drepte ble utsatt for svært brutal vold med slag og spark mot hodet og brystet. Det ble også brukt et slagvåpen. 38-åringen innrømmer drapet, men nekter for at det skjedde forsettelig. Lagmannsretten har også fastslått at drapet var forsettelig.

I tingretten ble han dømt til 13 års fengsel.

Les: Dømt til 13 års fengsel for drap

– Ikke formildende omstendigheter

Den tiltalte startet sin forklaring i ankesaken i Eidsivating lagmannsrett med å si unnskyld til de pårørende og etterlatte. Han sa også at han har slitt med at han har forårsaket en annens død og at påkjenningen har vært - og er - stor.

Les: Sa unnskyld til drapsofferets pårørende

Aktor Torbjørn Klundseter sa i sin prosedyre at det ikke er noen formildene omstendigheter, bare skjerpende i saken.

– Det var harde slag mot hode og kropp mot en person som lå nede og ikke kunne forsvare seg. Det er også skjerpende at tiltalte ikke tilkalte ambulanse. Offeret døde ikke av slagene, men blødninger, sa Klundseter.

Han viste også til at 38-åringen forsøkte å skape et inntrykk av at det hadde vært et innbrudd i huset ved der drapet skjedde, for å få fokus bort fra seg.

– Han har heller ikke tilstått. Han har forklart at han ikke mente å drepe han. Det er en forklaring jeg stiller meg sterkt tvilende til, sa Klundseter.

Han innrømmet at det var sterkt å høre om den tiltaltes vanskelige barndom, og at at han kan ha blitt feilbehandlet for sine lidelser i voksen alder, men at en ikke kan ta hensyn til det i en så alvorlig sak.

Klundseter mener at mannen bør fengsles i 13 år.

– Dypt tragisk

Forsvarer Ingunn Camilla Tangen mente derimot at 38-åringens vanskelige barndom og sviktende behandling er formildene i saken.

– Dette er en enorm tragedie. Det er to kamerater med et vanskelig livsløp, og det er ingen lett oppgave å leve med dette, sa Tangen.

Hun avviste også at det var bevis for at det var forsøkt å fingere et innbrudd, og hun mente at det kunne være slik tiltalte forklarte, at det var en krangel og at han forsvarte seg, men at han så gikk over grensen.

–Men han har tatt det fulle ansvar for det han har gjort, sa Tangen.

Tangen mener at straffen bør bli 11,5 til 12 års fengsel, og at han bør anses på mildest måte.