Mener 32-åring forsøkte å drepe to politimenn

GJØVIK (NRK): Under omfattende sikkerhetstiltak startet rettsaken mot en 32-åring fra Tsjetsjenia som er tiltalt for å drapsforsøk mot to polititjenestemenn.

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter i retten i Gjøvik.

SIKKERHETSTILTAK: Aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, i samtale med en av polititjenestemennene som passet på den tiltalte i Gjøvik tingrett. Det var et stort sikkerhetsoppbud i forbindelse med rettssaken mot 32-åringen som er tiltalt for drapsforsøk mot to politimenn på Roa i juni i fjor.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Mannen selv svarte et tydelig nei på spørsmål fra tingrettsdommer Ola Rambjør Heide i Gjøvik tingrett om han erkjenner straffskyld for drapsforsøk.

Det var under en pågripelse natt til 26. juni i fjor på Roa i Lunner kommune den dramatiske skuddvekslingen skjedde. En politipatrulje kom til stedet på leting etter en stjålet Audi personbil med to mistenkte personer. Ved den lokale Shell bensinstasjonen fant de dem og parkerte tjenestebilen sin front mot front med kjøretøyet.

Ifølge påtalemyndigheten skal 32-åringen ha avfyrt ett skarp skudd med pistol mot den en ene politimannen og like etter forsøkt å avfyre et skudd mot den andre. Men denne tjenestemannen åpnet selv ild og traff og uskadeliggjorde mannen.

32-åringen ble sendt til Ullevål sykehus med skuddsår over høyre hoftekam. Skaden var ikke alvorlig og han ble utskrevet samme dag.

Krimteknikere som undersøker stedet der skytingen skjedde.

SIKRER SPOR: Krimteknikere sikrer spor ved Shell bensinstasjon på Roa i Lunner der skytingen fant sted natt til 26. juni 2015.

Forbehold om forvaring

Påtalemyndigheten mener strafferammen kan ligge helt opp mot 12 års fengsel dersom retten finner mannen skyldig.

– Det er en alvorlig forbrytelse som retten nå skal ta stilling til. Og det er tatt forbehold om forvaring, sa statsadvokat Thorbjørn Klundseter i retten tirsdag.

I tillegg til drapsforsøk er 32-åringen tiltalt for blant annet trusler, våpentyveri, biltyveri og narkotikaforbrytelser. Han skal ha vært påvirket av flere narkotiske stoffer, blant annet amfetamin og THC, da han ble pågrepet.

Forsvarer Stian Mæland sier at klienten hans erkjenner de fleste tiltaleposter, men ikke drapsforsøk. 32-åringen hevder selv at han bare truet politiet med pistolen og at han ikke hadde intensjoner om å drepe.

Forsvarer Stian Bergersen Mæland i retten.

– INGEN GRUNN TIL FRYKT: Forsvarer Stian Mæland mener det ikke er noen grunn til å frykte hans klient. Påtalemyndigeten har tatt forbehold om forvaring.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Forklarte seg anonymt

Politimannen som skjøt 32-åringen forklarte i retten at det var en uoversiktlig situasjon. Han er likevel sikker på at mannen siktet på dem.

– Jeg så at det var noe blankt som stakk ut fra hånda hans. I det det smalt, og jeg så munningsflammen, skjønte jeg umiddelbart at det var et enhåndsvåpen, forklarte han.

De to fornærmede tjenestemennene forklarte seg begge anonymt i Gjøvik tingrett tirsdag. Årsaken skal være frykt for represalier ved å stå fram i forbindelse med saken.

Både i rettssalen og utenfor var det omfattende vakthold, og politiet hadde også fått tillatelse til bevæpning i forbindelse med vaktholdet. Forsvarer Stian Mæland mener likevel det ikke er grunn til å frykte 32-åringen.

– Nei, ikke i det hele tatt. Han har riktig nok tsjetsjensk bakgrunn, og han har vært i krigen i Tsjetsjenia. Men han er rusmisbruker og rotet det til for seg en kveld i juni i fjor. Det er ikke mer enn det, sier Mæland.

Det er satt av fire dager til rettssaken. Tiltalte skal forklare seg onsdag.

Rettsal i Gjøvik tingrett med sakkyndig Terje Tørrissen i bakgrunne.

RISIKOVURDERING: Psykiater Terje Tørrissen følger rettssaken som sakkyndig og skal vurdere spørsmål rundt gjentakelsesfare. En judisiell observasjon av den tiltalte 32-åringen konkluderer med at han er strafferettslig tilregnelig, men påtalemyndigheten har tatt forbehold om forvaring.

Foto: Alexander Nordby / NRK