Hopp til innhold

Melder seg ut av Frp etter Facebook-innlegg

Frp-politiker fra Åsnes, Jan Peistorpet, har meldt seg ut av Frp etter at han kom med rasistiske uttalelser på Facebook. Han har blant annet skrevet at han ikke har noe imot et muslimfritt Hedmark.

Sitat

ANTIISLAMSK: Slik lyder beskjeden fra lokalpolitikeren i Facebook-gruppa «Stopp islamiseringen av Norge».

Foto: Skjermdump Facebook

Jan Peistorpet er kasserer og medlemsansvarlig i Åsnes Fremskrittspartis lokallag, og en aktiv debattant i Facebook-gruppa «Stopp islamiseringen av Norge (SIAN)».

Der skriver han blant annet at han går for et muslimfritt Hedmark. Han ville ikke kommentere uttalelsene til NRK, men sa at han står for det han har skrevet.

– I strid med partiets holdninger

Leder i Hedmark Frp, Johan Aas

GLAD FOR UTMELDELSE: Leder i Hedmark Frp, Johan Aas, mener det var rett av Peistorpet å melde seg ut.

Mandag formiddag sier leder i Hedmark Frp, Johan Aas, at Peistorpet på eget initiativ har meldt seg ut av partiet.

– Jeg mottok en e-post av ham tidligere i dag, der han melder seg ut av Frp. Han ser at hans uttalelser har kommet i strid med partiets holdninger, derfor tok han den konsekvensen at han meldte seg ut av partiet, noe jeg er glad for at han så og gjorde, sier Aas.

Peistorpet vil ikke kommentere saken til NRK, men begrunner årsaken til at han melder seg ut av partiet slik:

– Rasiststemplet jeg har fått i media er til stor skade for Frp, og ettersom det er min mening det handler om og ikke partiets så melder jeg med ut.

Fylkeslederen sier at uttalelsene fra Peistorpet ikke er noe Hedmark Frp står for.

Lars Nehru Sand

BRA FOR PARTIET: Politisk kommentator Lars Nehru Sand mener utmeldingen er bra for Frp.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

– Grunnen til at jeg synes at det er bra at han har meldt seg ut er at hans holdninger er ikke forenlig med Hedmark Frps politikk i det hele tatt, sier Aas.

– Ønsker ikke slike uttalelser

Politisk kommentar i NRK, Lars Nehru Sand, sier dette er uttalelser Frp helst vil være foruten.

– Det er en type uttalelse som Frp ikke ønsker skal bli hengende ved partiet. Det er derfor bra for partiet at man selv har gått til det skrittet å melde seg ut.

Det er ikke første gang at en Frp-politiker kommer med uttalelser som skaper reaksjoner. Sand tror at partiet har lært av tidligere hendelser.

– Nå ser man at for hvert nye eksempel så tar man raskere og mer drastiske grep, slik at saken ikke får leve. Man har ordnet opp mer eller mindre før lunsj, fordi man har meldt seg ut. At man ordner opp raskt viser at partiet tydelig sier ifra at dette er noe man ikke tolerere.

– Går utover minoriteter

Rune Berglund Steen byline

ANTIRASISTISK: Rune Berglund Steen er leder i Antirasistisk Senter. Han mener norsk politikk ikke bør preges av rasistiske uttalelser.

Foto: Antirasistisk senter

Antirasistisk senter reagerte negativt på uttalelsene fra Peistorpet. Han mener uttalelsene skader samfunnet. Han sier at denne typen rasisme går utover minoriteter.

– Altfor mange som er født og oppvokst i Norge, betegner seg som minoriteter fordi de ikke føler seg hjemme i landet. Det er noe denne typen uttalelser bidrar til.