Hopp til innhold

Medisinmangelen: – Forstår ikke hva regjeringa somler med

Regjeringa vurderer om Norge skal produsere flere medisiner selv, for å sikre seg mot medisinmangelen. – Ikke noe å vente med, sier SVs Karin Andersen.

Ansatte hos legemiddelbedriften Curida inspiserer medisiner

Legemiddelfirmaet Curida i Elverum kan bidra til å løse medisinmangelen.

Foto: Henrik Bøe / NRK

I forrige uke fikk Statens legemiddelverk en rapport som viser at det har vært 1.035 tilfeller av medisinmangel i Norge hittil i år.

– Det er ny rekord. Det er mangel på nesten alle typer legemidler, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen.

Vil bygge opp helsenæring

SV vil bygge opp en større legemiddelproduksjon i Norge for å sikre tilgangen på viktige medisiner. De har levert flere konkrete forslag til Stortinget, som skal behandles i november.

Karin Andersen (SV)

Karin Andersen i SV mener det haster veldig med å øke produksjonen av legemidler i Norge.

Foto: NRK

– Vi kan inngå beredskapsavtaler med firmaer som Curida i Elverum, vi kan øke medisinproduksjonen på sykehusene og eventuelt også etablere en statlig produksjon av legemidler, sier Karin Andersen.

Hun viser til at forsvaret allerede i 2017 inngikk en beredskapsavtale med legemiddelfirmaet Curida i Elverum for å sikre seg tilgang til viktige legemidler i krig og krisesituasjoner. Det mener hun norske sykehus kan gjøre også.

– Jeg skjønner ikke hva Bent Høie somler med. Det er både god næringspolitikk og god helsepolitikk, sier Karin Andersen.

Høie: – Vi vurderer tiltak

Helseminister Bent Høie (H) sier egenproduksjon av medisiner er et av tiltakene som vurderes i arbeidet med helsenæringsmeldinga som skal legges fram for Stortinget i slutten av november.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie sier de vurderer flere tiltak mot medisinmangelen.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Men han vil ikke overdramatisere situasjonen og sier at Norge jobber godt med problemet, har god forutsigbarhet og at de aller fleste pasienter får den medisinen de trenger.

– Så må vi gjøre en konkret vurdering av hvilke typer legemidler det er behov for å ha en nasjonal beredskap på, om det er mulig å produsere dem her, og eventuelt hvem som kan løse en slik oppgave, sier Bent Høie.

Klare til å produsere

Det kan Curida i Elverum. Men da er de avhengig av drahjelp.

– Det er viktig at vi får produsere råvarer og at vi har kompetansen til å produsere når det trengs. Da må vi ha en kontinuerlig drift. Og så må vi selvsagt også tjene på det, sier styreleder hos Curida, Per Thoresen.

KAN BIDRA: Direktør Leif Rune Skymoen og styreleder Per Thoresen kan bidra til å løse beredskapen på legemidler.

Direktør Leif Rune Skymoen og styreleder Per Thoresen i Curida mener de kan bidra til å løse legemiddelmangelen.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Han mener regjeringa og Stortinget må bidra til det.

– De må være villige til å hjelpe oss med selve oppstarten. Kjøper myndighetene, så kan vi holde hjulene i gang og vi kan eskalere produksjonen når det er ekstra behov, sier Thoresen.

Helseminister Bent Høie er glad for den kapasiteten Curida har bygget opp gjennom å få legemiddelproduksjon til Norge. Han sier de allerede har støttet Curida med utstyr og at Curida er blant bedriftene som kan løse en eventuell beredskapsoppgave for myndighetene.

Vil ha fortgang

Karin Andersen i SV mener det haster med å få i gang mer legemiddelproduksjon i Norge.

– Det er veldig mange nå som ikke får medisiner de er helt avhengige av og jeg kan ikke forstå hva helseminister Høie venter på. Vi har bedrifter i Norge som kan produsere medikamenter, vi har sjukehus som produserer medikamenter og vi kan også sette i gang statlig produksjon.

– Sånn som situasjonen er nå, er det helt nødvendig, sier Karin Andersen.

Les også:

Flere saker fra Innlandet