Medfange: – Skulle få 200.000 kroner for å drepe kona

HAMAR (NRK): En medfange av 39-åringen som er tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor, sa at han skulle få 200.000 kroner for å drepe kona til tiltalte. Årsaken skal ha vært at hun hadde «blåst» ham i sorenskriversaken.

Tiltalte i sorenskriverbrannen

NEKTER: Den tiltalte 39-åringen nekter straffskyld på 21 av 22 punkter i tiltalen mot ham. Det er satt av seks uker til rettssaken som går i Sør-Østerdal tingrett.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

En mann fra Hamar (39) er tiltalt for en rekke straffbare forhold. Det mest alvorlige punktet i tiltalen er to tilfeller av mordbrann og drapsforsøk etter at han skal ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor. Han skal også ha planlagt å tenne på et annet hus. Han nekter straffskyld.

– Skulle få 200.000 kroner for å drepe kona.

Politiet mangler tekniske bevis for at mannen tente på huset til sorenskriveren. Derfor blir vitnene og deres troverdighet svært viktig. I forrige uke sa 39-åringens ekskone at han hadde fortalt henne at han tente på.

Mandag forklarte det andre vitnet seg i Sør-Østerdal tingrett. Han møtte den tiltalte i fengsel i fjor høst. Han fikk inntrykk av at den tiltalte var sint på mange, og var opptatt av torturmetoder.

Han sa i retten at tiltalte fortalte ham og at ekskona hadde "blåst" han, og var villig til å betale 200.000 kroner for å bli kvitt henne.

– Jeg kommer fra det kriminelle miljøet. Dette var en ren bestilling, forklarte vitnet.

Han hadde inntrykk av at 39-åringen hadde forhørt seg om han og hans bakgrunn.

– Han sa flere ganger at det gjaldt brannen hos sorenskriveren. Det handlet om en samværstvist, forklarte han.

Medfange sa at tiltalte både snakket om bensin og finlandshetter, og at han ikke likte det han hørte.

– Jeg skader ikke kvinner eller barn, sa han, som forklaring på hvorfor han fortalte om det.

– Bar på mye hat

Ifølge vitnet sa den tiltalte flere ganger at det ikke fantes bevis mot ham. Han sa at ansiktet til 39-åringen "lyste" opp da de snakket om disse temaene, og at han ville at andre skulle fullføre jobben mot dommeren.

– Han var ikke ferdig med dommeren, og bar på mye hat, sa vitnet.

Han sa i retten om at ingen hadde bedt ham å si det han nå sier, og at han ikke kan tolerere at kvinner og barn blir rammet. Han jobber med å komme seg ut av kriminalitet.

Forsvarer Thomas Randby var opptatt av om han kunne ha tolket 39-åringen feil. Det avviste han.