Hopp til innhold

ME-syke Mette (35) måtte mates av foreldrene, nå debuterer hun som kunstner

BRØTTUM (NRK): – Da jeg lå der i mørket, drømte jeg om å male, sier Mette Høvern (35).

Mette Høvern debuterer som kunstner

KUNSTNER: Mette var syk i tre og et halvt år. Før hun ble syk, tok hun kunstutdannelse i Bergen. Det gir grunnlag for å satse som kunstner.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Januar 2015: – Det er helt fantastisk. Jeg var jo så sjuk, sier Mette Høvern.

I tre og et halvt år lå hun i mørket, rett ut, uten å orke noe som helst.

– Da jeg lå der så jeg et bilde helt konkret for meg. Jeg spurte mamma om hun kunne male for meg. Hun gjorde det! Prøvde seg fram etter mine kommandoer om hva slags farger hun skulle bruke, forteller Mette Høvern.

Mette ler hjertelig, og utstråler energi. Men det har ikke alltid vært slik.

– Jeg kunne dø av lyden, følte jeg

Mette Høvern

Måtte mates og orket ikke dusje

2006: Mette må mates, orker ikke å dusje, og føler hun blir slått om noen bare stryker henne på armen. Store deler av døgnet ligger hun i et mørkt rom vegg i vegg med foreldrene, og stenger alle sanseinntrykk ute med hørselvern og bind for øynene.

– Jeg hadde dødd, følte jeg, av denne lyden her, sier Mette når hun ser tilbake på marerittet hun var gjennom.

Lyden kommer fra en spiker hun slår inn i veggen på galleriet hvor hun henger opp et bilde.

– Jeg tålte ikke lyden av en gravemaskin flere hundre meter unna en gang, forteller hun.

Mette Høvern avbildet da hun var på sitt sykeste med diagnosen ME.

SYK: Mette Høvern avbildet da hun var på sitt sykeste. I tre og et halvt lå hun for det meste slik, i et mørkt rom.

Foto: NRK

Lærte å takle indre stress

Vinteren 2009: Redningen blir den mentale behandlingsmetoden Lightning Process (LP). Mette hadde hørte om den nye behandlingsmetoden, et kurs som gikk over tre dager. Selv om metoden er omstridt fordi resultatene ikke er vitenskapelig dokumentert, følte hun at hun ikke hadde noe å tape.

Kort fortalt fungerer LP slik at den forsøker å bryte tankemønstre og erstatte dem med nye.

– Jeg lærte å håndtere indre stress. Immunforsvaret til ME-pasienter er overfølsomt. Kroppen er hele tida i alarmberedskap og responderer veldig fort med stress. Behandlingen som hjalp meg, lærte meg å stoppe stressresponsen. Resultatet var at immunforsvaret kom på plass igjen, forklarer Mette.

Da jeg lå der så jeg et bilde helt konkret for meg. Jeg spurte mamma om hun kunne male for meg. Hun gjorde det! Prøvde seg fram etter mine kommandoer om hva slags farger hun skulle bruke.

Mette Høvern

– Kursinstruktøren lærte meg hvordan jeg tenker ubevisst. Hun lærte meg hvordan jeg kunne snu de ubevisste tankene til en positiv spiral slik at jeg kunne komme meg ut av det jeg hadde vært låst inne i, sier Høvern.

Mette er i dag så full av selvtillit at hun våger å fortelle hele verden at hun har noe å fare med som kunstner. Hun stiller ut 26 egne bilder i en utstilling som også viser bilder av Jens Petter Grenersen fra Moelv.

– Jeg er mildt sagt veldig lykkelig nå, sier Mette.

– Hva forventer du av respons?

– Jeg bare gleder meg til å se bildene på veggene her og er åpen for det som kommer. Responsen er overveldende allerede. Jeg spurte gallerieieren om hun kunne tenke seg å stille ut et par av bildene mine og så ville hun ha «hele meg». Nå skal jeg bare gå rundt og kose meg, ler hun.

Mette sammen med driftsansvarlig i galleriet elelénn på Lillehammer, Marleen Lange-Nielsen

SATSER: Mette sammen med driftsansvarlig i galleriet elelénn på Lillehammer, Marleen Lange-Nielsen

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

– Et stort talent

– Vi falt for bildene ved første øyekast, innrømmer driftsansvarlig i galleriet elelénn på Lillehammer, Marleen Lange-Nielsen.

– Mette er åpenbart et stort talent.

Talent er kanskje et treffende ord. For Mette er i starten av noe. Hun har en bachelor i grafisk design ved Kunsthøyskolen i Bergen som hun fullførte før hun ble sjuk.

Nå kaster hun seg ut i kunsten på ny. Det blir til bilder som gir personlig, nytt liv til naturalistiske skapninger som elg, hjort og et bredt utvalg fugler.

– Det blir ingen elg i solnedgang, ler hun.

– Jeg bruker blyant, kull, kritt, akryl og gjør det konkrete mer abstrakt med røffe strukturer.

– Hva er det med deg og fugler?

– Jeg synes de gjør seg veldig bra som objekter. Fugler er lett gjenkjennbare former som jeg kan more med meg å «bryte ned» mest mulig, til det abstrakte. Kanskje er fascinasjonen av fugler også en ubevisst kobling til forholdet mellom jord og himmel, sier hun.

– Jeg er fri som fuglen

Mette Høvern

Foreldrene tok opp lån

Foreldrene til Mette er lettet over at datteren igjen kan leve et normalt liv. De ofret alt for at hun skulle bli frisk. De tok opp store lån, reiste til utlandet for å hente råd og medisiner.

De betalte 19.000 kroner av egen lomme hver måned for en type antivirusmedisin Mette skulle bruke et halvt år. Hver eneste dag matet de datteren etter å ha stykket opp maten i små biter, og gav henne drikke med sugerør. Mor Edith Helene Høvern var hjemmeværende for å hjelpe datteren, mens far Bjarne Høvern jobbet redusert.

– Det er rett og slett et mirakel at hun er frisk, synes vi, sier Edith Helene og Bjarne Høvern.

Bjarne forteller at han synes det er utrolig at hun har blitt frisk, og at hun har kommet dit hun er i dag.

I dag debuterer 35 år gamle Mette Høvern fra Lillehammer med egen kunstutstilling. Det er en spesielt stor milepæl for henne. I over tre år lå hun i et mørkt rom med utmattelsessyndormet ME.

MØRKT: Mette måtte ha det helt mørkt, og orket nesten ikke snakke da hun ble intervjuet av NRK som ME-pasient i 2006. Se Østnytt-reportasjen om Mette anno 2015 her!

– Vi skjønner nesten ikke at det går an. Hun var jo helt på bånn. Så plutselig en dag, takket være LP-behandlingen, kom hun gående inn i stua vår. Vi kunne trekke fra gardinene og slippe lyset inn.

Og derfra har det bare gått oppover, fra de første skrittene, de første ti meterne på sykkel, de første meterne med bilen.

– Vi er underlig lettet og glade.

– Hva synes dere om bildene hennes?

– Kjempebra! Vi har jo alltid visst at hun var flink til å tegne, helt siden hun var liten. Bildene hun stiller ut nå synes vi er enestående fine. Vi skjønner ikke at hun får det til.

– Nå føler jeg meg fri

I gleden over alt som nå går så bra er også gleden over at hun har funnet mannen i livet sitt. Bryllupet stod 2. august. Mannen heter Andres Halla og kommer fra en gård på Brøttum som nå er adressen til det ferske paret.

Ikke rart at Mette Høvern smiler og ler. Og som hun sier når hun pakker ut det største bildet av havfuglene på utstillingene:

– Jeg kjenner det som fuglene i bildet. Jeg kjenner ingen begrensninger lenger. Jeg er fri.

Kjærligheten også på plass

GLAD: Mette fikk sin Andres i august 2014. De møttes gjennom musikken, som også er en stor interesse for Mette.

Foto: Privat

Flere saker fra Innlandet