Går mot comeback for Busterud i Hamar

Miljøpartiet De Grønne avgjør valget i Hamar. NRK har grunner til å tro at de støtter By- og bygdelistas Einar Busterud som ordfører.

Einar Busterud og Morten Aspeli
Foto: Vibecke Wold Haagensen

– Medlemsmøtet i kveld avgjør hvem vi støtter, sier toppkandidaten i MDG, Katrine Aalstad.

Det ene alternativet er å samarbeide med AP. Da får MDG varaordføreren. Men dette alternativet får ikke noe flertall i kommunestyret, sier Aalstad.

MDG sitt andre alternativ er å støtte enten APs Morten Aspeli eller BBLs Einar Busterud, uten å inngå i en forpliktende politisk blokk. I så fall vil MDG stemme fritt fra sak til sak.

Det tredje alternativet for MDG er å inngå et samarbeid med BBL, Høyre og Venstre. Denne blokka får i så fall flertall i kommunestyret, med valgvinner Einar Busterud som ordfører .

– Vi er et demokratisk parti. Det er medlemmene våre som avgjør hvilket alternativ vi går for, sier Aalstad, som ikke vet hvor mange av de 70 medlemmene i Hamar som møter opp i kveld.

- Pressekonferanse i morra

Miljøpartiet de grønne vil ruste opp bussholdeplassene

MDG, med førstekandidat Katrine Aalstad, avgjør i kveld hvem som blir ordfører i Hamar.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

NRK har grunn til å tro at ledelsen i MDG støtter Einar Busterud. NRK får bekrefta både fra MDGs Aalstad, Venstres Live Giset og BBLs Einar Busterud at de har planlagt en pressekonferanse fredag formiddag. Høyres Knut Fangberget vil ikke kommmentere dette, men henviser til Busterud, som altså sier det kan bli tillyst en slik pressekonferanse.

MDG mer eller mindre glipper informasjonen om pressekonferansen, og vil ikke svare mer på oppfølgingsspørsmål om dette, annet enn at hvem MDG vil samarbeide med avgjøres av kveldens medlemsmøte.

Venstres Live Giset sier hun mener det er 90% sannsynlighet for en slik pressekonferanse, og er klar på at et samarbeid med AP er utelukket. Et slikt samarbeid er også uaktuelt for Høyre.

– Politikk avgjørende

MDG er helt klare på at miljøpolitikk er avgjørende for deres valg.

– Vårt valg avhenger av politikk, ikke posisjoner, sier førstekandidat Katrine Aalstad, og kan dermed tolkes dithen at Aps tilbud om varaordfører ikke er noe lokkemiddel.

Venstres Live Giset mener miljøpolitikken står langt sterkere i fireparti-blokka enn i blokka med AP, som også er avhengig av blant annet FrP for at Morten Aspeli skal få beholde ordførerjobben.

– Jeg opplever at By- og bygdelista er mer praktisk grønne enn AP, og i miljøpolitikken er Venstre og MDG på samme linje, sier Giset

MDG skeptiske til AP

En annen faktor som favoriserer Busterud er MDG-toppens anstrengte forhold til AP, noe som kom tydelig fram i avisa HA i går. Der kritiserte hun flere AP-medlemmers opptreden under en valgdebatt.

– Jeg tror ikke på politikere som sitter og hånflirer på første rad under debatter, sa Katrine Aalstad til HA, og refererer til at flere AP-folk lo da Einar Busteud snakket.

– Betyr det at du foretrekker Busterud foran Aspeli (AP), spør HA

– Ja, svarer Aalstad, som likevel også til HA presiserer at medlemsmøtet i kveld avgjør hvem MDG støtter.

Busterud tror han blir ordfører

BBLs Einar Busterud sier til NRK i dag at han har svært god tro på at han ender opp som ordfører, noe som altså kan bli offentliggjort på en pressekonferanse i morgen formiddag.

– Det ser veldig lovende ut, jeg tror dette går veien, sier mannen, som gjør comeback i politikken, fire år etter at han gikk av etter 12 år som Hamar-ordfører.