Hopp til innhold

Mattilsynet får kritikk etter storaksjon

Kommentarene hagler etter at 100 okser i går ble hentet ut fra en gård i Hedmark for å avlives. – Gode grunner for aksjonen, sier Mattilsynet om uthentingen.

Storaksjon mot gård i Hedmark

UENIGE: Ifølge Mattilsynet er dette bildet av en haug med kadavre tatt i januar 2019. Bonden oppgir til NRK at han mener bildene er eldre og sier det ikke lenger ser slik ut på gården hans.

Foto: Mattilsynet

«Det går bare ikke an!». «Maktmisbruk». «Stakkars folk, dette er galskap»

Reaksjonene er mange på sosiale medier etter gårsdagens storaksjon mot en gård som over lengre tid har vært under oppsikt av Mattilsynet. Sammen med politiet dro Mattilsynet til gården i Hedmark og hentet ut en tredjedel av bondens storfebesetning på 327. Dyrene skal avlives og destrueres.

– Det er mange gode grunner til hvorfor vi måtte gå til aksjon i går, og det var mange praktiske årsaker for hvordan vi gjennomførte den, forteller avdelingsleder i Mattilsynet Ingrid Elisabeth Bjerke-Matsson.

I kommentarfelt hos både bonden og NRK har en rekke personer kommet med sterk kritikk mot at Mattilsynet hentet ut dyrene uanmeldt, og at alle dyrene skal avlives og ikke kan brukes som mat.

Bilde fra gården

MØKK: Mattilsynet har tatt flere bilder under tilsyn på gården. Bonden mener bildene er gamle og ikke viser dagens situasjon.

Foto: MATTILSYNET

Bonde: – Tragisk

Hedmarks-bonden har gjennom flere måneder vært i konflikt med Mattilsynet. Tilsynsmyndigheten oppgir at det er funnet mange kritikkverdige forhold ved dyrevelferden på gården og har derfor vedtatt at den skal avvikles. I går aksjonerte de mot gården fordi bonden har nektet å etterkomme Mattilsynets pålegg.

– Når bonden velger å ikke gjennomføre det selv må Mattilsynet gå inn og gjøre det for han, sier Bjerke-Matsson som mener det ikke var noen annen måte å gjennomføre aksjonen på.

Bonden har klaget avviklingsvedtaket til Mattilsynets hovedkontor, men fikk ikke medhold. Mannen tok da saken til tingretten, men fikk heller ikke der medhold. Han oppgir at han nå har klaget saken videre til lagmannsretten og at han venter på svar.

Mannen sa fredag at han mener bildene fra Mattilsynet som viser avmagrede dyr og dyr som står i møkk er gamle, og at de ikke lenger er representative for den nåværende situasjonen på gården.

– Jeg har drevet med dyr i 30 år. Det er tragisk, sa mannen da NRK var til stede under aksjonen fredag kveld.

NRK har vært i kontakt med bonden som ikke ønsker å uttale seg lørdag.

Dyretransport aksjon på gård i Hedmark

DYRETRANSPORT: Flere kjøretøy fraktet fredag bort om lag 100 okser fra gården i Hedmark. Mattilsynet fikk bistand fra politiet under aksjonen.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Stort trykk av tilbakemeldinger

– Vi har over lang tid sett at dyrevelferden har blitt dårligere. Bonden har fått mange sjanser til å rette opp uten å gjøre det. Det er fjerde gangen han har fått forflytningsforbud nå, sier Bjerke-Matsson.

Ingrid Bjerke-Matsson

MATTILSYNET:– Jeg oppfatter at vi får god støtte fra næringen, sier avdelingsleder Ingrid Elisabeth Bjerke-Matsson.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Etter aksjonen har det vært et stort trykk mot Mattilsynet. Gården har lagt ut en rekke oppdateringer på sosiale medier av tilsynene Mattilsynet har ført på stedet. I kommentarfeltene skal flere ansatte ha blitt truet og utsatt for hets, skriver Dagbladet.

Bjerke-Matsson sier til NRK at hun i etterkant av aksjonen har fått noen meldinger fra dem som er uenige, men også mange støtteerklæringer fra bønder og andre.

– Vi respekterer at folk er uenig med oss, men reagerer sterkt på trusler og hets mot ansatte. Det er ikke akseptabelt, sier hun.

Aksjon på gård

POLITI: Politiet hadde sperret av gården da Mattilsynet aksjonerte. De fulgte også med slaktebilen da de forlot stedet.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Flere saker fra Innlandet