Hopp til innhold

Åpner mathall midt i pandemien: – Jeg er alltid optimist

HAMAR (NRK): Når to mann bærer inn en hel gris er det like før alt er klart. Men koronapandemien legger en demper på gleden.

En hel gris bæres inn i det nye Matkvartalet i Hamar

HEL GRIS: Matkvartalet i Hamar åpner i neste uke og kjøttdiskene fylles opp.

Foto: Vibecke Wold Haagensen

Gründer og eiendomsutvikler Christian Vold har planlagt Matkvartalet i Hamar i flere år og har investert rundt 55 millioner kroner.

– Det koster. Men jeg har nå tro på at det er marked for dette. At det er i tiden. At folk vil ha den gode historien i slaktebutikken av folk som kan faget sitt.

Det er ikke mange, om noen byer på Hamars størrelse, som har slike mathaller. Og Christian Vold er klar på at når det først skal gjøres, så skal det gjøres ordentlig.

Christian Vold, Matkvartalet i Hamar

GRÛNDER: Christian Vold og familieselskapet har satset over 50 millioner kroner på mathallen i Hamar.

Foto: Vibecke Wold Haagensen

Street food fra hele verden

Mathallen bygges i et helt kvartal i Hamar sentrum, i forlengelsen av den kjente fiskebutikken Knutstad & Holen. Kvartalet skal blant annet inneholde slakter, ostebutikk, landhandel, baker, kaffebrenneri, mikrobryggeri. I bakgården blir det street food fra en rekke land.

I tillegg skal Alex Cabiao, kjent fra Alex Sushi i Oslo, åpne en eksklusiv sushirestaurant.

Men det byr på utfordringer å åpne en mathall midt i koronapandemien.

– Om den tenker jeg at jeg er skikkelig lei, sier Christian Vold.

Han sier det selvfølgelig er uheldig at det kom en oppblomstring av smitte nå, men at deres butikker og takeaway likevel kan klare seg godt så lenge det ikke blir noen ny, nasjonal lockdown.

Smittevernvakter ved behov

Det jobbes for fullt med både bygging, innredning og innfylling av varer. En del bruker ansiktsmaske, og de holder avstand, men for øvrig snakkes det ikke så mye om korona.

Veggkunst henges opp i Matkvartalet i Hamar

FINPUSS: Det jobbes for å få ferdig mathallen til åpning.

Foto: Vibecke Wold Haagensen

– Alle er optimister og står på for å bli ferdige, sier Vold.

Når de åpner dørene en gang i neste uke er de klare til å sette inn vakter som passer på avstand, køer og smittevernregler hvis det blir mye folk.

Anja Hekne, butikksjef i LOKAL, skal selge lokale produkter i mathallen. Hun sier det ikke blir noen stor åpningsfest, men at de heller skal åpne litt stille og forsiktig.

Og pandemien kan til og med ha gitt dem en viss drahjelp, mener hun.

– Det er flere som bryr seg om det lokale og om kvalitet. Flere lager mat på en annen måte og har endret forbrukermønstre sitt. Så det kan være en fordel som vi ikke hadde fått hvis det ikke var for koronaen, sier Hekne.

Anja Hekne, LOKAL, i den nye mathallen i Hamar

LOKAL MAT: Anja Hekne i LOKAL tror flere har fått øynene opp for lokal mat under koronapandemien.

Foto: Vibecke Wold Haagensen

Lokal ribbe

Thomas Andre Skjølberg, daglig leder i Staslin Kjøtt, har nettopp tatt imot et tonn med kjøtt og har det særdeles travelt. De tenker ribbe til folket.

– Ja, vi har tatt inn en god del gris og her blir det ingen import, bare lokal mat.

Skjølberg skal drive butikken sammen med tre venner. Koronapandemien er en utfordring for dem også, både praktisk og kanskje økonomisk. Vil det bære seg?

– Det er jo noe vi har tenkt på. Men nå har vi ventet på denne drømmen i flere år, så vi må bare «gutse» og satse på at vi klarer å holde smitten under kontroll her, sier Skjølberg.

Kjøttdisk i Matkvartalet i Hamar

KJØTTDISK: Mathallen får egen slaktebutikk.

Foto: Vibecke Wold Haagensen

Fra Haiti til Hamar

John Belizaire sier han ikke tenker på korona i det hele tatt. Han gleder seg bare til å dele sin matkultur fra Haiti og USA med hamarsingene.

Han skal servere kreolsk og karibisk mat med mye smak.

John Belizaire i Matvkartalet i Hamar

SPICY: John Belizaire skal servere kreolsk og karibisk mat.

Foto: Vibecke Wold Haagensen

– Jeg tror folk ser fram til dette og gleder seg. Jeg tror Hamar trenger dette akkurat nå, sier John Belizaire.

Alltid optimist

Nå har byggingen i kvartalet pågått i et år, og mannen bak det hele gleder seg til å bli ferdig og se hvordan alt fungerer.

– Forventningene er kjempestore. Det må de jo være. Jeg drømmer om at det skal bli en suksess. For det må det. Jeg er alltid optimist, så jeg tror dette går bra, jeg, sier Christian Vold.

Matkvartalet åpner i neste uke, men hvilken dag er foreløpig en smule hemmelig.

Flere saker fra Innlandet