Hopp til innhold

Her hurtigtester de alle elever hjemme

Elevene ved de videregående skolene på Hedmarken skal teste seg selv flere ganger i uka, for å få kontroll på villsmitte.

Elever ved Wang toppidrett Hamar

FORNØYDE: Elevene Theodor Solberg Brodersen og Dina Lidahl Lillejordet ved Wang Toppidrett er glade for at de nå får teste seg hjemme to ganger i uken. Testene får de på skolen.

Foto: Helena Rognstad / NRK

– Det er veldig trist når man går i gangene og så er det helt tomt. Vi hadde jo ikke forventet det her. Jeg tenkte jo at nå hadde ting roet seg, og så kommer det en ny runde.

Elev ved Wang toppidrett Hamar, Dina Lidahl Lillejordet, har hatt en annerledes start på det nye skoleåret. To av tre klasser på den videregående skolen er i karantene, grunnet mange koronasmittede ungdommer på Hedmarken.

Nå innføres det et nytt tiltak, elevene ved skolen skal hurtigteste seg hjemme, to ganger i uken.

Rektor ved Wang toppidrettsgymnas Hamar, Eskil Ervik, mener det er viktig og riktig.

– Vi sender tester med alle elevene nå i dag. Formålet er å fange opp om det er flere som går rundt og sprer smitte, uten at de er klar over det.

– For å få oversikt og kontroll

Hundrevis har fått påvist koronasmitte på Hedmarken den siste tiden. Kommuneoverlege i Hamar, Cecilie Eikernes, sier det er for å få oversikt over smittesituasjonen man gjør dette nye grepet med hjemmetesting av elever.

– Vi er jo i en situasjon nå med relativt høyt smittetrykk i Hamar-regionen og ser at vi har mye smitte blant barn og unge. Så det er et system vi har innført for å kontroll på smitteutbruddet.

Kommuneoverlege Cecilie Eikernes

KOMMUNEOVERLEGE: Cecilie Eikernes sier de innfører hjemmetesting for å få kontroll og oversikt over smittesituasjonen.

Foto: Helena Rognstad / NRK

Hun sier at testingen gjelder alle de fem videregående skolene i regionen, samt Wang toppidrett. Hun kan ikke på nåværende tidspunkt si hvor lenge det skal gjelde.

– Det er helt avhengig av hvor lenge vi har høyt smittetrykk og hvordan vi ser det fungerer. Men i første omgang planlegger vi iallfall å innføre hjemmetesting et par uker.

Hun mener de har gjort det mest mulig praktisk og enkelt for elevene.

– Elevene får utdelt tester på skolen sammen med en bruksanvisning. Så får de et nummer de kan ringe hvis testen er positiv, slik at de får veiledning videre.

– Kan være tryggere og sikrere

Elevene Theodor Solberg Brodersen og Dina Lidahl Lillejordet ved Wang Toppidrett er positive til den nye ordningen.

Wang toppidrett og testing Hamar

TESTER: Dina Lidahl Lillejordet står med testen og bruksanvisningen i hendene. Hun liker det nye testregimet som man innfører ved skolene.

Foto: Helena Rognstad / NRK

– Det er veldig fint at vi nå får tilgang til tester, og kan være tryggere og sikrere, og føle at vi er tryggere når vi omgås andre, sier Dina.

– Ja, jeg er enig. Det har vært ganske lang kø nå for å teste seg på teststasjonen, så det er fint å få gjort det via skolen, sier Theodor.

Dina håper det også vil gjøre det enklere å få være med på konkurranser.

– Vi er jo idrettsutøvere, og skal helst være med på treninger og arrangementer og det som er.

Skal fortsatt i karantene

Eskil Ervik ved Wang Toppidrett

REKTOR: Eskil Ervik ved Wang Toppidrett mener det er bra for både skolen og samfunnet at man innfører hjemmetesting for elevene.

Foto: Frode Meskau / NRK

Rektor Eskil Ervik sier at situasjonen kom brått på etter sommerferien, siden skolen startet på grønt nivå. Men han er forberedt på unntakstilstand en stund til.

– Vi har tilrettelagt for dem som er i karantene at de kan trene hjemme og få undervisning digitalt. Men for dem som er i konkurransesesong er det mer utfordrende, å ikke få være med på konkurranser.

Med to av tre videregående klasser i karantene og en av tre ungdomsskoleklasser i karantene, håper han også å få flere tilbake på skolebenken.

– Vi har jo en del elever i karantene nå. Så vi håper at vi kommer godt i gang med hurtigtesting, så det er mulig for elevene å være på skolen.

Men kommuneoverlege Cecilie Eikernes sier at de inntil videre fortsatt vil ha en lokal forskrift om karantene, så elevene skal fortsatt i karantene hvis de er nærkontakt med noen som er smittet.

– Testene er hovedsakelig ment for de som går på skolen, å fange opp smittetilfeller blant de som ikke er i karantene.

Flere saker fra Innlandet