Martin Tobiassen har hele livet drømt om å bli skuespiller. Som 14-åring fikk han diagnosen Aspergers syndrom.
«Alle» fortalte ham at teater ikke var noe for ham.
– Jeg fikk høre fra flere at jeg ikke kom til å klare det.
Likevel jobber han i dag som skuespiller og anser seg selv som en stor, men ubrukt ressurs.
At han har en diagnose mener han er en styrke - ikke en svakhet.
ER EN RESSURS: Martin Tobiassen har kommet langt siden den vanskelige ungdomstiden da diagnosen tok mye tid og energi. Nå vil han bruke noe av overskuddet sitt til å oppfordre nordmenn til å ta et oppgjør med fordommene sine.
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRKTror mange har fordommer mot Aspergers
Greta Thunberg, Elon Musk og Susan Boyle er blant flere kjente navn som har stått frem med liknende diagnoser som Martin i offentligheten.
Likevel tror han de fleste nordmenn forbinder Asperger syndrom med mer «sære» karakterer, som ikke nødvendigvis gir et riktig bilde.
HAR HATT MANGE ROLLER: Her er som Julius i Ungen.
Foto: PrivatBallo i Jungelboka.
Foto: PrivatBallo i Jungelboka.
Foto: PrivatGamle Nissen i Snekker Andersen og Julenissen.
Foto: PrivatJulius i Ungen.
Foto: Privat– Jeg tror mange kun kjenner til folk med Asperger gjennom TV-serier som Broen, Sherlock Holmes og Sheldon Cooper i The Big Bang Theory. Jeg tror vi blir sett på som nerdete typer og veldig usosiale.
Det mener 29-åringen ikke stemmer.
Nå oppfordrer han samfunnet til å akseptere at de med Aspergers er like forskjellige som alle andre.
– Man må ser mer enn bare diagnose. Man må se personen bak.
FØLER SEG OVERSETT: 28-åringen mener han har blitt undervurdert av mange gjennom livet og at diagnosen han fikk i tenårene overskygger det han er god på. Det vil han ha slutt på.
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
Diagnose som veiviser
Oppfordringen fra Tobiassen er som musikk i Annette Drangsholt ører.
Hun er leder i Autismeforeningen, og sier at mange har skapt seg et bilde av hvordan en person med denne diagnosen «er».
Drangsholt er opptatt av at en diagnose skal fungere som en veiviser til tilrettelegging og forståelse, ikke som et hinder.
INDIVIDUELL TILRETTELEGGING: Annette Drangsholt i Autismeforeningen mener det er viktig at hjelp skal være tilrettelagt den enkelte.
Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK– Det må være fokus på styrkeområder og interesser, uansett hvor på Autismespekteret man er, sier Drangsholt.
Drangsholt sin visjon er et raust og inkluderende samfunn, der mennesker med en slik diagnose kan være i jobb og bidra aktivt.
– Vi ønsker at det skal være en selvfølge å få jobb, bidra i samfunnet, kunne ha en aktiv fritid og bestemme over sitt eget hjem.
– Handler om å finne rett jobb
Martin fullførte i fjor en bachelorutdanning og kan nå kalle seg profesjonell skuespiller.
Han mener tilrettelegging kan få langt flere med liknende erfaringer som han selv inn i arbeidslivet.
– Det er noe jeg har drømt om hele livet, men det var ikke gitt at jeg skulle klare det med diagnosen min.
29-åringen tror både han selv og mange andre er en ubenyttet ressurs. Han mener det handler om å bruke det talentet man har istedenfor å fokusere på det man ikke har.
– Det burde ikke være noe vanskeligere å finne jobb til en med Aspergers enn andre. Det handler bare om å finne rett jobb.
PÅ OPPDRAG: Selv om koronapandemien har ført til få oppdrag det siste året, har Tobiassen vært med på to innspillinger for NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige institutt) og for Autismeforeningen. Det siste oppdraget betyr litt ekstra for 28-åringen.
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK