Politiet: – Mannen skulle egentlig ikke hatt våpen

69-åringen hadde tidligere fått inndratt flere våpen. – Det våpenet det ble skutt med vet vi egentlig ikke hvorfor han hadde, sier politiet.

Skyting på Vinstra

POLITIAKSJON: Mellom 20 og 30 politifolk omringet i natt mannens bolig i Sorperoa på Vinstra.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

I natt, like etter klokka 04.30, ble en mann pågrepet etter å ha skutt og skadet en politimann på Vinstra. Mannen har ved en tidligere anledning fått sine våpen inndratt og hadde ikke lov til å ha våpenet han skjøt med.

– Det våpenet det ble skutt med vet vi egentlig ikke hvorfor han hadde. Men vi vet jo at det er mange gamle hagler som ikke er registrert. Det aktuelle våpenet kan ha vært et sånt våpen, men dette kan vi ikke slå fast enda, sier politimester i Gudbrandsdal politidistrikt, Arne Hammersmark.

– Ingenting tilsa at han skulle være bevæpnet

De to politimennene som oppsøkte huset til 69-åringen var bevæpnet med hvert sitt håndvåpen på grunn av den generelle bevæpningen som følge av terrorsituasjonen. Ikke på grunn av situasjonen i seg selv.

– Hadde dette skjedd for to dager siden, hadde de ikke vært bevæpnet. Dette ble sett på som et helt vanlig oppdrag, sier Hammersmark.

Og han legger til:

– Det var ingenting som tilsa at denne gjerningspersonen skulle være bevæpna. Alle våpnene hans skulle være på det lokale lensmannskontoret. På grunn av en annen situasjon mente vi at han ikke var skikket til å ha våpen.

Prøvde å slå etter legen

Torsdag kveld fikk politiet i Gudbrandsdal melding om at en mann oppførte seg utagerende på legesenteret på Vinstra., En mann hadde truet og forsøkt å slå en lege som så låste seg inne på et kontor. Derfra ringte han politiet, men da de kom til stedet hadde han forsvunnet.

Rundt klokka 20.30 torsdag kveld reiste to politimenn hjem til mannen. Han åpnet døra med ei hagle i hendene og skjøt etter politimennene.

– Mannen avfyrte to skudd, sier Hammersmark.

Laster Twitter-innhold

Den ene politimannen ble truffet, men ikke alvorlig skadet. Mannen låste seg så inne i huset igjen og mellom 20 og 30 politimenn omringet huset hans gjennom natta. Litt etter 04.30 fredag morgen ble mannen pågrepet.

– Etter mange forsøk på å henvende oss til mannen via telefon og megafon valgte vi å ta oss inn i huset hans. Da var han ikke bevæpnet, men vi fant våpenet i huset hans, sier politimesteren.