Mannen med vikinghjelmen er klar for EM på hjemmebane

Elverumsingen Morten Hagenstuen blir gjenkjent over nesten hele verden. Du synes kanskje ikke at navnet høres kjent ut, men du har sikkert sett mannen med vikinghjelmen på en eller annen håndballtribune med Norge på banen.

Morten Hagenstuen

Morten Hagenstuen fra Elverum på håndballtribunen med vikinghjelmen.

Foto: privat

Siden 1986 har Morten Hagenstuen fra Elverum reist land og strand rundt i inn- og utland for å støtte norske utøvere fra tribunen.

Gleder seg til EM

Han har vært med på OL, VM og EM. Sjøl om mange har sett ham på håndballtribunen så er han også en ivrig tilskuer på blant annet hopp, skiskyting, fotball og langrenn.

Nå gleder han seg til håndball-EM på hjemmebane.

– Det er fryktelig moro når det er i området jeg er fra. Nå går jeg rundt og bare gleder meg. Ser litt håndballkamper i forkant og slapper av og koser meg.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Supporterne frykter god plass på tribunen under EM på Lillehammer.

Morten Hagenstuen drar i gang de andre tilskuerne under en håndballkamp.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Sjøl om han snart har 25-årsjubileum som tilskuer så er han langt i fra lei. Han er på farta i cirka 70 døgn i løpet av et år.

– En ære å være han med «hønna»

Han elsker rollen som Høvdingen som får med seg tilskuerne på tribunen og heier fram spillerne på banen.

– Det er en ære å være han med «hønna». Det er jo en rolle som jeg spiller og er mer eller mindre gal foran tusenvis av tilskuere. Det er en rolle jeg trives godt i. Det er veldig artig og jeg har vært med på mange store idrettsøyeblikk.

Det var ikke før i 1990 at vikinghjelmen kom med som en del av kostymet. Hagenstuen var i en lekebutikk i Oslo for å kjøpe leke-gullmedaljer da han plutselig oppdaget en vikinghjelm på toppen av en hylle.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Olaf Tufte og supporter Morten Hagenstuen

Elverumsingen er godt kjent av både tilskuere og utøvere- Her møter han Olaf Tufte.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Den hadde mer eller mindre støvet ned fordi den var så stor, men den passet meg og jeg fikk den for 10-15 kroner. Den ble med til OL i Seoul og vikinghjelmen har vært med meg siden.

Tror på medalje

Hjelmen fra 1990 er byttet ut med en som er litt mer holdbar, og en gang i året er den til en finpuss. Men den skal være klar til årets EM, for du kommer garantert til å se Hagenstuen på tribunen i løpet av de neste ukene.

Og han tror håndballjentene gjør det bra under EM.

– Det er to-tre gode land som vi må slå først. Hvis vi kommer oss til en semifinale i Danmark så kan alt skje. Og det tror jeg vi gjør. Jeg har, som mange andre nordmenn, allerede skaffet meg billetter til finalen, så jeg har tro på gull.

Håndball-EM for kvinner starter 7. desember og kampene går i Danmark og Larvik og Lillehammer. Finalene går i Herning i Danmark.