Hopp til innhold

Mann siktet for to nye forhold i overgrepssak

Kripos har utvidet siktelsen mot en mann i 40-årene som i oktober ble fengslet for flere seksuelle overgrep.

Fengslingsmøtet mot mannen som er siktet for flere overgrep gikk for lukkede dører.

LUKKEDE DØRER: Familiefaren fra østlandsområdet ble mandag 8. desember 2014 varetektsfengslet for fire nye uker.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

I en pressemelding tirsdag, melder Kripos at siktelsen er utvidet med to nye straffbare forhold.

Det ene forholdet omhandler seksuell handling med barn under 16 år. Overgrepet skal ha skjedd i august 2011 i Vestoppland og den fornærmede er en jente født i 2001.

Mannen, som var bosatt i Oppland, er også siktet for å ha tatt og lagret bilde som seksualiserer barn. Barnet på dette bildet er identifisert. Fra tidligere er mannen siktet for fire ulike overgrep begått i perioden 2008-2014, skriver Kripos.

Familiefaren i 40-årene ble tidligere i høst innkalt til avhør, mistenkt for et tilfelle av seksuelle handlinger mot barn. I forbindelse med avhøret ble det tatt DNA-prøve av han. Mannen ble pågrepet og siktet da resultatet av DNA-prøven forelå.

Pressekonferanse Kripos om mann siktet for overgrep

ETTERFORSKER VIDERE: Politiadvokat Anne M. Evenrud fra Kripos’ under en pressekonferanse om overgrepssaken 13. oktober 2014.

Saken var henlagt

Politiadvokat Anne Evenrud i Kripos opplyser at siktelsen som gjelder overgrepet mot jenta var en sak som egentlig var henlagt av det lokale politiet.

– Dette er et forhold som vi har kommet fram til ved å gjennomgå saker fra politidistriktene. Saken var i utgangspunktet henlagt, men forholdet ble kjent for oss i Kripos ved at Vestoppland politidistrikt tok kontakt, sier Evenrud.

Hun opplyser at politiet fant et bilde som seksualiserer barn i det omfattende beslaget hos den siktede mannen. Dette er et beslag som politiet fortsatt gjennomgår for å se om det kan avdekke flere ulovlige forhold. Politiet fortsetter også å gå gjennom uløste overgrepssaker fra politidistriktene.

Erkjenner delvis skyld

Mannens forsvarer, advokat Kai Vaag, opplyser til NRK at hans klient erkjenner delvis skyld for de nye siktelsespunktene.

– Min klient erkjenner delvis straffeskyld for sak fra Oppland, og straffeskyld uten forbehold for bilde som er funnet i beslaget. For så vidt gjelder bilde vil jeg nevne at dette synes å ligge i det nedre sjikt av hva som er straffbart etter bestemmelsen, skriver han i en tekstmelding.

Forsvareren henviser til Kripos før øvrige kommentarer, fordi hans klient fremdeles er underlagt brev- og besøksforbud.

Siktet for overgrep mot seksåring

Mannen i 40-årene ble i midten av oktober siktet for fire overgrep som skal være begått de siste ti årene. Det dreier seg både om voldtekter og andre seksuelle overgrep, og ofrene er jenter i alderen 6 til 18 år.

Blant overgrepene mannen er siktet for er en hendelse fra 2008. Da ble en seks år gammel jente oppsøkt av en fremmed mann ved et boligområde på Skjetten på Romerike.

Han skal ha lokket med seg seksåringen inn i en hage og forgrepet seg på henne. Mannen fikk jenta til å kle av seg, og utførte overgrep som av politiet regnes som voldtekt. Gjerningspersonen tok også bilder av seksåringen.

Overfallsvoldtek

To år etter overgrepet mot seksåringen ble en 13 år gammel jente utsatt for et overgrep i Hakadal på Romerike, og året etter det igjen ble en 18 år gammel kvinne overfalt og voldtatt på Oppsal i Oslo.

Kvinnen kunne i etterkant gi en detaljert beskrivelse av voldtektsmannen, og på bakgrunn av dette ble det utarbeidet en fantomtegning av mannen.

I tillegg ble det sikret DNA-spor, som viste seg å være identisk med sporene fra saken fra 2008.

Den siktede ble mandag 8. desember 2014 varetektsfengslet for fire nye uker.

Flere saker fra Innlandet