Hopp til innhold

Mann innrømmer å ha skutt ulv

Under sporing av ulv i Trysil den 19. desember ble det funnet blod og sporene stoppet. Nå har en mann innrømmet at han har skutt en ulv ulovlig. Dette var en innvandret hannulv fra den finsk/russiske bestanden som tidligere var påvist i Jämtland og Dalarna län.

Skutt ulv

Ulven ble funnet på et avsidesliggende sted i Trysil, etter at den siktede mannen fortalte hvor den var.

Foto: Politiet

En mann i 40-åra fra Trysil er siktet etter straffelovens paragraf 240, for å minske en bestand av truet art.

Han har i avhør erkjent å ha skutt ulven, og han har ikke påberopt seg noen form for nødverge eller annet lovlig grunnlag for å felle ulven.

Det sier politiadvokat Henning Klauseie ved Hedmark politidistrikt.

Mannen er ikke blant dem som ble etterforsket for ulovlig ulvejakt i Hedmark for et par år siden.

Meldte seg selv

Statens Naturoppsyn drev ulvesporing i Trysil lørdag den 19. desember da de fant ulvespor og blod.

Henning Klauseie

Politiadvokat Henning Klauseie orienterte om saken på politihuset i Elverum.

Foto: Per Magnussen

Krimteknikere fra politiet i Hedmark undersøkte stedet der sporene stoppet og blodet ble funnet samme dag, og funnene de gjorde, styrket mistanken om ulovlig felling.

Etterforskningen førte politiet til en mann i 40-åra fra Trysil, og han ble siktet i saken. Etter å ha rådført seg med advokat, valgte mannen å melde seg for politiet i Trysil selv.

– Han meldte seg for politiet mandag ettermiddag og møtte etter eget ønske til avhør og erkjente straffskyld, sier Henning Klauseie.

Gjemte den døde ulven

Mannen forklarte også hvor ulven befant seg, og politiet sikret seg ulven mandag kveld. Den var skjult på et avsidesliggende sted i Trysil.

– Mannen har forklart at han var alene. Om noen flere var involvert vil etterforskningen vise, sier Henning Klauseie.

Mannen har også forklart hvordan det skjedde, men politiet vil foreløpig ikke utdype dette nærmere av hensyn til den videre etterforskningen.

– Han visste det var en ulv, at det var straffbart å skyte, men han valgte å skyte likevel. Utover det kan vi ikke si noe om grunnen foreløpig, sier Klauseie.

Genetisk viktig ulv

Det var en hannulv som ble skutt. Det skal ha vært en genetisk viktig ulv som var på vandring, i følge analysene hos Rovdata i Trondheim.

- I tillegg til at vi her har et nytt tilfelle av ulovlig avliving av ulv hadde akkurat denne ulven i tillegg en særlig genetisk verdi og kunne vært et viktig bidrag til den Sør-Skandinaviske ulvebestanden. Det som har skjedd hindrer tilførsel av større genetisk variasjon i ulvebestanden, sier Terje Bø, seksjonsleder i Miljødirektoratet.

Ulver, som kommer fra den finsk russiske bestanden, er svært viktig for å bidra til å bevare ulvebestanden.

Ulven som nå er skutt ble observert i Engerdal 17. desember. Prøver ble tatt av Statens Naturoppsyn og 18. desember ble lisensjakta på ulv stoppet i området. Sporingen fortsatte og Miljødirektoratet forberedte seg på å radiomerke ulven, Nå var det påvist at den var den genetiske viktige ulven som hadde kommet fra Sverige. 19. desember ble det funnet blodansamling rundt sporene til ulven og politiet ble varslet.

Politiet fortsetter etterforskningen for å få full klarhet i saken. Den døde ulven vil bli nærmere undersøkt ved Veterinærinstituttet i Oslo.

Så langt Henning Klauseie kjenner til, er dette første gang noen har meldt seg selv og innrømmet å ha skutt en ulv ulovlig.

Klar over at han har gjort noe dumt

Mannens forsvarer, Jørn Mejdell Jakobsen sier den siktede er klar over at han har gjort noe dumt og vil samarbeide med politiet. Jakobsen ser at hans klient har sagt at han var helt alene om å skyte ulven.

Trysilmannen er siktet for alvorlige miljøkriminalitet og kan risikere inntil 6 års fengsel.

Les også:

Flere saker fra Innlandet