Mann angrep politiet med væske

Politiet som pågrep en Hamar-mann under en væpna aksjon 10. desember skal ha fått væske i ansiktet via en fjernstyrt felle. – Mannen nekter straffskyld, sier hans forsvarer Johnny Christian Schill (bildet).

Johnny Christian Schill

SELVFORSVAR: Den siktedes forsvarer, Johnny Christian Schill, har argumentert i domstolen for at mannen brukte den etsende væsken til å forsvare seg selv.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Da politiet ankom leiligheten i Østre gate i Hamar ble de angrepet via en fjernstyrt sprøyte montert ved inngangsdøra, skriver Hamar Arbeiderblad.

Eidsivating lagmannsrett avgjorde i går, lille julaften, at den volds- og trusselsiktede Hamar-mannen blir sittende fire uker i varetekt. Væpna politi pågrep 10. desember mannen etter at han skal ha truet offentlige tjenestemenn.

Mannen ble først varetektsfengsla av Sør-Østerdal tingrett, men anket fengslingen. Anken førte ikke frem.

Traff politiet i ansiktet

HA skriver at det var væsken som var grunnen til at politiet rykket ut i en væpna aksjon. To tjenestemenn hadde før dette forsøkt å pågripe mannen, men ble møtt av væske som ble sprutet ut fra en dyse. De skal ikke ha fått alvorlige skader, ifølge avisa.

Hamar-mannen hevder at han ikke forstod at det var politiet som kom. Han har forklart i retten at han han ble utsatt for et ulovlig angrep, og mener han handlet i nødverge.

– Viste at det var politiet

I kjennelsen fra Eidsivating lagmannsrett står det at «De faktiske omstendigheter og bevismaterialet i saken gir ikke holdepunkter for at siktede kan ha trodd at han var utsatt for et ulovlig angrep, og at han handlet i nødverge.»

Retten viser til flere dokumenter og mener det er mest sannsynlig at siktede var klar over at det var politiet som ville inn i leiligheten, og at han motsatte seg lovlig pågripelse.

– Fare for bevisforspillelse

Lagmannsretten mener det er fare for bevisforspillelse i saken blant annet ved at han er siktet for å ha kommet med konkrete trusler mot andre vitner.

«Det gjenstår fortsatt etterforskning, herunder avhør av vitner, og siktedes mulighet til å forspille bevis er derfor reel», står det i kjennelsen. Dermed valgte lagmannsretten å avvise mannens anke, og opprettholder varetektsfengslingen. Han har nå anket videre til Høyesterett.

Mannen anklages også for trusler mot offentlige tjenestemenn, vold og drapstrusler mot en kvinne han har hatt en relasjon til, og fysisk vold mot et barn han har tilknytning til.