Manglet pass - fikk først ikke være med ferja

Jenter 16-laget til Fotballaget Fart fra Hamar fikk beskjed om at de ikke fikk være med ferja hjem fra Danmark til Norge lørdag morgen. Nye regler innført på grunn av terrorfaren gjør at alle må ha pass eller gyldig ID når de skal inn i Norge.

fart

I siste liten fikk fotballaget være med ferja likevel.

Foto: Øystein Kristiansen

Laget har vært i Danmark en uke og spilt fotballcupen Dana Cup. Da de skulle hjem lørdag morgen fikk de først beskjed om at de ikke fikk være med hjem.

– Vi kom med buss til havna i Frederikshavn i dag tidlig og skulle sjekke inn på båten. Da får vi beskjed om at vi ikke får komme inn i Norge igjen uten gyldig pass. Vi fikk beskjed om å gå til side og vente der, sier lagleder Øystein Kristiansen.

Han forteller at de ikke fikk noe informasjon om hva som skulle skje videre. Alle hadde bankkort, førerkort eller kopi av passet, men det var ikke godt nok.

– Vi måtte bare stå der og vente. Det gikk vel to timer. Så får vi beskjed om at vi skal prøve å sjekke inn, med gyldig ID. Da gikk vi rett igjennom. Så vi har kommet oss på ferja nå. Det tok litt tid, men vi kom oss om bord til slutt, sier han.

Nye regler på grunn av terrorfare

Fredag kveld ble det bestemt at fra nå av blir delvis kontroll på indre Schengen-grenser, noe som gjør at nordiske borgere må ha med seg pass eller førerkort for å slippe inn i Norge.

Da fotballaget Fart dro til Danmark var det ingen slik regel, og siden man normalt kan reise i Skandinavia uten pass, hadde de fleste ikke med seg det.

– Foreldregruppa som har vært med oss kjørte rett inn på bildekket, og de slapp inn ved at sjåføren viste fram førerkort. Vi fikk aldri noe godt svar på hvorfor vi ikke slapp om bord med den ID-en vi hadde; de sa bare at de fulgte reglene, sier Kristiansen.

– Jentene taklet det bra

Også et lag fra Jølster ble stående i Frederikshavn fordi de manglet pass. Det var flere fotballag og familier som fikk beskjed om at de ikke fikk være med uten gyldig pass.

Jentene på Fart er fra 13 til 17 år. De 20 jentene og lederne stod i en glovarm avgangshall i to timer uten å vite hva som ville skje.

– Vi hadde med oss en veldig fin gjeng som forholdt seg rolige. Jentene satte seg ned, spilte kort og taklet dette bra. Men det er jo litt spesielt når man står der i timevis og ikke vet om man kommer seg hjem.

Lederen er glad for at de til slutt kom seg med den rette ferga. Stena Saga, som de reiser med, kommer i land til Oslo noe forsinket klokka halv sju i ettermiddag.

Skal ikke være redd for å ikke komme inn i landet

Politiet presiserer nå i ettermiddag at denne delvise kontrollen som nå er innført er noe norsk politi gjør, og de har ikke bedt andre land eller andre etater om å hjelpe dem med dette.

Flere reiseselskaper hadde misforstått dette.

– Vi jobber nå med å korrigere dette, slik at denne praksisen også befester seg i Sverige og Danmark. Ingen skal være redde for å ikke komme hjem fra ferie, opplyser politiet.