Mangler penger til flomsikring

Tre dammer skal sikre Kvam fra nye storflommer. Men foreløpig er bare en under utbygging – og pengene til de to siste mangler. Nå krever ordfører Olav Røssum handling fra regjeringa.

Flomsikring i Kvam

Foreløpig er kun den første av tre planlagte bunnlastsperrer påbegynt. Finansieringen av de to siste er ennå ikke på plass.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Det var idyll oppover her, men den er borte på grunn av to flommer, sier Else Kamp Nordlien.

Nederst i Veikledalen i Kvam står hun sammen med mannen og ser på dalføret som for rundt ti måneder siden ble rasert av storflom, for andre gang på to år.

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) har jobbet med sikring i Kvam siden kort tid etter fjorårets ødeleggende flom. Fortsatt gjenstår mye av arbeidet, deriblant to av tre såkalte bunnlastsperrer, som skal fange opp 160 000 kubikkmeter med jord og grus ved framtidige flommer.

Olav Røssum

Ordfører i Nord-Fron, Olav Røssum.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Se reportasje fra Kvam nederst i artikkelen.

– Stoler på løftene

Men pengene som skal sikre at disse ferdigstilles foreligger ikke på nåværende tidspunkt. Ordfører i Nord-Fron, Olav Røssum, krever nå at regjeringa bevilger 100 millioner til flomsikring i Kvam, for å hindre at ødeleggelser lik de man så i fjor igjen oppstår.

– Det har vært klare signaler på at Kvam skal sikres og jeg velger å stole på de løftene som er gitt, sier han til NRK.

Prosjektleder Wiggo Houmb i NVE har tidligere uttalt at sperrene vil gjøre området til et av de sikreste områdene på Østlandet. Prislappen for flomsikringen er på ca. 100 millioner kroner.

Morten Ørsal Johansen

Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (Frp).

Foto: Stortinget

Siden løftene om sikring ble gitt, har det vært regjeringsskifte i Norge. Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen, kan ikke garantere noe, men lover at han vil gjøre det han kan for å trygge hverdagen for innbyggerne i Kvam.

– Må sikre innbyggerne

– Vi er alle opptatt av at det skal sikres slik at de som bor i Kvam kan være trygge på at det ikke går galt i framtida. Det er gitt klare signaler på at det skal sikres og da velger jeg å stole på at slik skjer. De har bosatt seg der og vi har opplevd at klimaet har gjort det mer utrygt og da må staten gjøre det som er nødvendig for å sikre innbyggerne.

Sjøl om det kunne være ønskelig å ha en finger med i spillet, vil han ikke gjøre seg til doms over hvor folk bør og ikke bør bo.

– Det er fristende å fortelle folk hvor de skal bo, men vi bor i et fritt og liberalt land og jeg tror at folk lar være å bo i utsatte områder. Men når det gjelder dem som bor et sted som etter hvert bli utsatt, må myndighetene gjøre sitt for at de fortsatt kan bo trygt, sier Johansen.

Ordføreren i Nord-Fron kommune krever at staten raskt bevilger penger til hele flomsikringsarbeidet i Kvam. Hittil er bare en tredel av jobben gjort. Og enkelte beboere i området er engstelige for framtida.

Folk som bor i Veikledalen er bekymret for framtida, om ikke sikringsarbeidet går som planlagt.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Anders Bakkerud Larsen

Klokka 19.45: Nyheter fra Innlandet