Hopp til innhold

Færre enn 1 av 7 trenere er kvinner

Ungdommer ved toppidrettsgymnasene trenes stort sett bare av menn. – Problematisk, sier trener ved NTG Lillehammer, Sandra Alise Lyngstad.

NTG Lillehammer Idrettens hus

TALENTFABRIKK: NTG Lillehammer har produsert mange OL-medaljer for Norge, men med hjelp av få kvinnelige trenere.

Foto: Sindre Auståker Johansen / NRK

– Det burde absolutt vært flere. Det er ingen grunn til at det nesten bare skal være menn. De unge trenger både kvinner og menn som forbilder, sier Lyngstad.

Uten en idrettskarriere som seniorutøver bak seg, har trønderjenta gjennom praktisk engasjement og master i idrett etablert seg som fulltids trener. Et foreløpig utradisjonelt valg for kvinner.

Sandra Alise Lyngstad med elever

EKTE TRØNDER: Sandra Alise Lyngstad fra Namdalseid har fulltidsjobb som trener. Her frontes hun av sine elever på treningsleir i Mallorca.

Foto: NTG

Braksuksessen til «Heimebane» vakte nytt liv i debatten om kvinnelige trenere i norsk idrett. Den nylige ansettelsen av Lise Klaveness som direktør for elitefotball i NFF hylles fra flere hold. Selv om flere av våre største utøvere nå får en kvinnelig sjef, er ikke det tilfellet for mange av morgendagens idrettshelter. NRK har gjort en undersøkelse på andelen kvinner som er ansatt ved NTG og Wang Toppidrett.

– Altfor dårlig

Kun 13 prosent av trenerne hos NTG, og 14 prosent hos Wang, er kvinner. Ingen av sportssjefene på NTGs skoler er kvinner, mens samtlige toppidrettssjefer hos Wang er menn. Administrerende direktør ved NTG, Øyvind Langørgen, er klar på at det er en stor utfordring.

Øyvind Langørgen

IKKE FORNØYD: Øyvind Langørgen arbeider stadig mot forbedringer i NTG.

Foto: NTG

– Vi får en kvinnelig sportssjef på vår nye skole i Bodø til høsten. Selv om vi har sett en bedring de siste årene, er det fortsatt altfor dårlig. Vi sier oss ikke fornøyde, og jobber bevisst mot å få opp tallene videre, sier han.

Toppidrettssjef sentralt for Wang, Håvard Johansen, har samme målsetting.

– Vi ønsker oss en høyere andel kvinnelige trenere. Det er noe vi jobber aktivt med å få til på våre skoler, sier Johansen.

– Hvorfor er det så stor skjevfordeling hos dere?

Håvard R F Johansen

REKRUTTERINGSPROBLEM: Den store overvekten av menn i treneryrket skaper utfordringer for Håvard Johansen og Wang.

Foto: Wang videregående skole

– Det har vi ikke noe klart svar på. Vi prioriterer å ansette trenere som jobber som trenere i hele sitt virke, og det kan se ut til at andelen kvinner som velger treneryrke som karrierevei er færre enn for menn. Jeg vil tro at tallene våre reflekterer et problem i idretten generelt.

Som tiltak for å utjevne kjønnsforskjellen, oppfordrer begge skolene kvinner til å søke på trenerstillinger. Det påpekes videre at de som ansettes må ha de riktige kvalifikasjonene, uansett kjønn.

Ikke til enhver pris

Selv om Sandra Alise Lyngstad ønsker flere kvinnelige kollegaer i fremtiden, er hun tydelig på at det ikke skal skje for enhver pris.

– Jeg vil ikke at noen skal fortelle meg at jeg fikk jobben bare fordi jeg er jente. Det skal heller ikke være tilfellet. Vi skal ansettes fordi vi er dyktige, ikke bare basert på kjønn, mener Lyngstad.

Flere saker fra Innlandet