Jørgen Aarset og Aurora Johanne Isaksen har akkurat fullført femårig lærerutdanning ved Høgskolen i Innlandet. De skjønner at matematikk kan være utfordrende for mange studenter.
– Vi så noe lignende da vi gikk de første årene, nettopp fordi matematikk kan være vanskelig, sier Jørgen Aarset.
Halvparten strøk i Drammen
Tall fra Høgskolen i Innlandet viser at 31 prosent, eller hver tredje student på grunnlærerutdanningen for 1. til 7. trinn, strøk på vårens deleksamen i matematikk.
Det er litt svakere enn de samlede nasjonale tallene, der 24 prosent av studentene ikke bestod.
Men det er stort sprik fra studiested til studiested.
På lærerutdanningen ved NTNU var strykprosenten veldig lav, kun 9,3 prosent. Ved Universitetet i Sørøst-Norges avdeling i Drammen strøk derimot over halvparten av studentene.
IKKE FORNØYD: Carl-Magnus Nystad, prosjektleder for grunnlærerutdanningen ved universitetet i Sørøst-Norge, liker dårlig at over halvparten av studentene ved lærerutdanningen i Drammen strøk på matematikkeksamen.
Foto: Universitetet i Sør-Norge– Vi har dessverre hatt store strykprosenter på denne deleksamen tidligere også. Men akkurat i år øker det enda mer, sier Carl-Magnus Nystad. Han er prosjektleder for grunnlærerutdanningen ved universitetet i Sørøst-Norge.
Nå skal de finne ut hvordan de kan forberede sine studenter enda bedre til eksamen. Nystad tror likevel de aller fleste av studentene vil klare eksamen til slutt.
– Men det finnes eksempler på at studenter som kunne blitt gode lærere, ikke kan bli lærere, fordi de ikke klarer deleksamen i matematikk, sier Nystad.
Studenten som strøk på eksamen hadde kommet inn på lærerutdanninga mens firerkravet ennå gjaldt.
Mer enn å finne fasit
De er sommerstille på campus Hamar. De fleste studentene har reist hjem for lengst. Jørgen Aarset og Aurora Johanne Isaksen har bare igjen å levere masteroppgaven i matematikk. Til høsten starter begge i læreryrket.
– Matematikken på høgskolen krever en annen forståelse. Du skal ikke bare finne et fasitsvar. Du må skjønne hele prosessen, sier Aurora Johanne Isaksen.
Den høye strykprosenten i Innlandet kom overraskende på høgskolens ansatte, innrømmer prodekan Gunhild Tomter Alstad.
– Det kan se ut som om strykprosenten er høyere enn i fjor. Da må vi se på hva dette kan skyldes.
LOVER OPPFØLGING: Løpet er ikke kjørt for studentene som strøk på deleksamen i matematikk. Prodekan Gunhild Tomter Alstad lover at studentene skal få god oppfølging neste semester.
Foto: Ola Bjørlo Strande / NRKMatematikk er et obligatorisk fag for studentene som går grunnlærerutdanningen for 1. til 7. trinn.
Ved høgskolen i Innlandet var det 23 av 72 studenter som ikke bestod deleksamen i matematikk. Karakterene i faget utenom deleksamen er derimot svært gode for de aller fleste av studentene. Derfor klør ledelsen seg litt i hodet.
Snittkarakteren øker
NOKUT, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, mener situasjonen ikke er så ille, tross alt.
STABILE STRYKTALL: Kristin Vinje, administrerende direktør i NOKUT, sier strykprosenten i matematikk ved lærerutdanningen er stabil.
Foto: NokutSelv om stryk-tallene er ganske stabile, er nemlig snittkarakterene hos studentene bedre enn på lenge.
– Det er også gledelig å se at flere får toppkarakterer nå enn tidligere, sier Kristin Vinje, direktør i NOKUT.
15 prosent av studentene fikk karakteren A eller B. Det er kun karakteren F som gir stryk.
Vinje sier at det uansett ikke er bra at så mange stryker, og nå skal NOKUT analysere resultatene.
NOKUT-direktøren mener analysen vil være til stor nytte for lærerstedene, som kan bruke det i sitt videre utviklingsarbeid.
Løpet er ikke kjørt
Dersom studentene skal få godkjent lærerutdanningen kan de ikke stryke på en deleksamen. Studentene som strøk i matte i vår går første eller andre året av fem. De vil derfor få nye sjanser til å bestå.
Høgskolen i Innlandet skal gjøre alt for å få sine studenten opp til ståkarakter, lover Tomter Alstad.
– Vi skal sette inn ekstra ressurser for de som ikke har bestått. Vi skal ha seminartimer, og vil sette inn mer på undervisning og læringsassistenter.
Hun legger til at studentene kan klage på eksamensresultatet. Derfor kan de overraskende høye stryktallene bli endret.