Hopp til innhold

Mange klager på varmepumper

Useriøse selgere skaper trøbbel for mange som kjøper varmepumpe. Det er mange som klager til Forbrukerkontoret, fordi pumpene ikke fungerer slik selgeren har lovet.

Illustrasjonsbilde: Varmepumpe

Veldig mange har investert i varmepumpe de siste åra. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Jørn Glomnes og Unni Sørli i Kongsvinger er av dem som har fått problemer med varmepumpa. Da de kjøpte den i 2009 trodde paret de skulle spare strøm, men slik gikk det ikke.

– Vi oppdaga fort at varmepumpa ikke fungerte optimalt, og tok kontakt med leverandøren. Men der var det ingen hjelp å få, sier Jørn Glomnes.

Og nå er firmaet der de kjøpte varmepumpa konkurs.

Video Sjekk før du kjøper varmepumpe

Video: Sjekk før du kjøper varmpepumpe

Les også:

– Mange useriøse

Ketil Raaum

Ketil Raaum i varmepumpeselskapet Keli på Gjøvik sier det er mange useriøse i hans bransje.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

– Det er mange useriøse i bransjen, sier Ketil Råum selger varmepumper på Gjøvik.

Så langt i vinter har Råum og kollegene hans solgt 800 pumper.

– Noen av de useriøse firmaene overlever en stund, mens andre går konkurs fort. Det lønner seg å velge en leverandør som har vært med en stund, og som man kan få hjelp av den dagen det eventuelt blir problemer, råder han.

Over 200 klager

Til nå i år har det kommet over 200 henvendelser fra folk som har fått poblemer etter kjøp av varmepumpe til Forbrukerrådet.

Undis Scheslien og Pål Martin Andersen

Regionsjef Undis Scheslien og og juridisk rådgiver Pål Martin Andersen ved Forbrukerkontoret på Gjøvik (Oppland, Hedmark og deler av Akershus) får mange klager på varmepumper.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

– Fortsatt så er det mange som selger varmepumper som ikke har godkjenning og som ikke skulle ha gjort det, sier regionsjef Undis Scheslien ved Forbrukerkontoret i Gjøvik. Forbrukerkontoret her dekker Oppland, Hedmark og deler av Akershus.

Hun forteller at det selges varmpepumper på det norske markedet som egentlig passer best til aircondition i sør-Europa. De er billige og dårlige.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Sjekk firmaet på forhånd

For familien i Kongsvinger ble det ikke engang billig. For selv om varmepumpa kosta 150 000 kroner, har ikke strømregninga blitt noe mindre.

– Strømforbruket ligger på omtrent akkurat det samme som før vi installerte varmepumpa. Vi har ikke fått noen besparelse, konstaterer Jørn Glomnes.

Nå er håpet at importøren skal hjelpe dem.

For å unngå å gå i fella anbefaler Undis Scheslien på Forbrukerkontoret folk å gjøre et grundig forarbeid før de kjøper seg varmepumpe.

– Sjekk rennomeet på firmaet og sørg for all del å få alt det leverandøren lover deg skriftlig ned på papiret, oppfordrer hun.

Flere saker fra Innlandet