Magnus (91) smelter hjerter - nå blir jula god

ÅSNES (NRK): – Det er alle tiders. Nå kan jeg dra på besøk. Magnus Kalfoss får ikke gratis transport og fryktet at han ikke skulle få besøkt vennene sine i jula. Men nå vil «alle» gi ham skyss.

Magnus Kalfoss på kjøkkenet hjemme i Åsnes.

Magnus Kalfoss (91) er takknemlige over at så mange vil hjelpe, slik at han får besøkt vennene sine i jula.

Foto: Ann Kristin Mo

– Det er koselig at det er mange som vil komme og hjelpe meg. Det er ok det, sier 91-åringen beskjedent.

Han er litt overveldet over alt oppstusset, men også veldig glad. Nå skal jula bli god.

Avslag på TT-kort

Historien om Magnus Kalfoss fra Åsnes i Hedmark har gått rett til hjertet på folk. Han har fått avslag på TT-kort (tilrettelagt transport) fire ganger og fryktet at han måtte sitte alene hjemme i jula. Det var tøft for den sosiale karen.

Magnus Kalfoss legger ved i ovnen.

Magnus Kalfoss er takknemlig for all støtten og gleder seg til å dra på besøk i jula.

Foto: Ann Kristin Mo

– Jeg var vant til å kjøre og besøke venner rundt omkring. Nå kommer jeg ingen steder lenger.

Han mistet førerkortet pga. helsa for noen år siden. Det går nesten ikke buss der han bor. Han har ikke familie i nærheten, og han har ikke råd til drosje hver gang han vil ut.

Må få pleie vennskap

Etter at NRK fortalte historien på TV og på nett har responsen vært enorm.

Mariken Lie fra Vinstra startet en innsamlingsaksjon på nettsiden spleis.no. Hun ba om 5000 kroner, og flere titalls har bidratt til at målet allerede er nådd. Pengene kan Magnus bruke på drosje.

– Jeg syns jo det var trist, at han ikke skulle få besøke vennene sine, når han faktisk er en av dem som pleier vennskap, sier Mariken.

I dag kom også drosjesjåfør Svein Tore Husebæk fra Hedmark taxi innom det julepyntede huset hans på Kjellmyra, og lovte å kjøre Magnus på besøk i jula.

Magnus Kalfoss og drosjesjåfør Tore Husebæk.

Drosjesjåfør Svein Tore Husebæk stakk innom Magnus Kalfoss og lover ham gratis skyss i jula.

Foto: Ann Kristin Mo

– Du kan bare ringe når det passer og du har tid, så tar vi en tur da vet du. Det kan være trivelig å ta en tur ned til sjukehjemmet og prate med noen, sier drosjesjåfør Svein Tore Husebøk.

Magnus takker og bukker.

– Ja, det var en veldig hyggelig kar. Det var rent overraskende at han bød meg skyss, så da skal jeg prøve å benytte meg av det i julehelga da, sier Magnus.

Rørt over omtanken for onkelen

Også Magnus sin niese, Solbjørg Peterson, er overveldet over at så mange bryr seg om onkelen hennes. Hun bor langt unna og kan ikke hjelpe med kjøring i hverdagen.

Magnus Kalfoss og niesen Solbjørg

Denne helga tjuvstarter Magnus jula med besøk av nieser, nevøer og familiene deres.

Foto: Ann Kristin Mo

– Det er helt fantastisk. Vi er så glade. Og så blir vi så rørt over at det er så mange som stiller opp. Vi er så takknemlige. Og dette vil jo glede flere. Det er mange som vil bli glade for å få besøk også sier Solbjørg.

Responsen på Facebook har vært stor. De fleste lurer på hvorfor i all verden Magnus ikke kan få TT-kort, men de tilbyr også penger og skyss.

Magnus syns det er litt vanskelig å ta imot hjelp fra folk han ikke kjenner. Men han er veldig glad og takknemlig.

– Det er godt å få hjelp da vet du. Det er morsomt at folk er så snille. Men det er fælt det skal så mye til for å få orden på slike ting da, humrer han.

Trives alene også

Magnus Kalfoss leser avslagene

Magnus Kalfoss (91) trives i huset sitt på Kjellmyra, og nå tror han det blir en fin jul.

Foto: Vibeke Cederkvist / NRK

Og nå ser han ikke mørkt på å være alene litt heller.

– Jeg syns jula er en virkelig fin høytid. Veldig koselig. Og selv om en er alene så har en da TV-en og god mat å kose seg med. Men det blir artig å komme seg ut litt, og hilse på andre.