Mye snø forsinker fjellbeitet

VÅGÅ (NRK): Store snømengder i fjellet gjør at mange sauebønder i Innlandet ikke får sendt sauene sine til fjells på beite. Nå frykter bøndene parasitter og økt smittefare.

sauer på heimebeite pga snø i fjellet

MYE SNØ: På gården Mo i Vågå har de enda ikke sluppet de 400 sauene sine på fjellbeite. Årsaken er store snømengder i fjellet.

– Nå skulle de vært i Sjodalen. Det hadde vært det mest ideelle for både folk og dyr, ikke minst for dyra. Men det er fortsatt skiføre på fjellet, så dit er det ingen dyr som vil. Der er det ingenting å finne, sier Pål Grev som er sauebonde.

På gården Mo i Vågå har de enda ikke sluppet de 400 sauene sine på fjellbeite. Årsaken er store snømengder i fjellet. Vanligvis har sauene vært på fjellet i to-tre uker på denne tida.

– Vi er nok forsinka med fjorten dager tenker jeg. Kanskje kan vi slippe dem til fjells i neste uke, sier Grev.

Frykter smitte

Uvanlig mye snø i høyfjellet skaper problemer for sauebøndene både i Nord-Gudbrandsdalen, Valdres og Østerdalen. Sauene beiter enn så lenge på innmark, noe som fører til forsinket slått og mindre vinterfor. Men den største bekymrnga for bøndende er frykten for smitterfarlige sykdommer og parasitter.

– Smittepresset på dyra blir sterkere når de går slik på innmark. Smitta ligger i jorda, midden ligger i jorda, sier Grev.

Han og kona har allerede mistet noen av lammene sine på grunn av parasitter.

– Vi har måtte behandle flere av dyra om igjen. Vi har mista fire lam allerede, kanskje fordi vi var for sene med andre behandliga, sier Elin Hestdal.

Men til tross for en noe forsinka beitesesong, frykter ikke bonden for kvaliteten på kjøttet.

– Jeg garanterer at fårikålen blir like god i år som i fjor, avslutter Grev.