Må bevise at Grua-drapet var planlagt

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter må i dag kunne bevisføre at drapet på Fahezeh Ahmadi var planlagt. Den tiltalte ektemannens forsvarer mener det er en oppgave Klundseter ikke vil klare.

Fahezeh Ahmadi

I dag er det klart for sluttprosedyrene i Gjøvik tingrette etter Fahezeh Ahmadi ble drept med tre knivstikk på Grua den 12. juni i fjor.

Foto: Privat/NTB Scanpix-Berit Roald

Thorbjørn Klundseter

Statsadvokat Torbjørn Klundseter har ikke villet kommentere hva som var bakgrunnen for at tiltalen ble skjerpet til overlagt drap.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

I dag er det klart for at alle parter i rettssaken etter drapet på Grua i fjor sommer legger frem sine prosedyrer i Gjøvik tingrett.

Fredag skjerpet statsadvokat Thorbjørn Klundseter tiltalen til å omfatte overlagt drap, fordi han mener den tiltalte ektemannen hadde planlagt å drepe sin kone.

Forvarer Tarik Abbou mener det ikke kan bevisføres i tilstrekkelig grad at drapet ikke ble begått i affekt.

Havnet i en skvis

Den tiltalte 29-åringen havnet i en skikkelig skvis da Fahezeh Ahmadi fikk innvilget opphold i Norge. Oppholdstillatelsen var nemlig midlertidig, og kunne trekkes tilbake dersom også han søkte om asyl.

Oppholdstillatelsen førte også til at kona og datteren måtte bo på transittmottaket på Hvalstad i Oslo og asylmottaket for enslige, mindreårige asylsøkere i Lyngdal i Vest-Agder.

Her bodde de sammen med andre menn, uten oppsyn fra ektemannen eller hennes øvrige familie i Norge.

Ifølge flere av vitnene i saken førte det til at tiltalte ble både sjalu og mistenksom.

Hadde god kjemi

Fahezeh Ahmadi var ei blid jente som hadde god kjemi med andre på asylmottaket i Lyngdal, og spesielt god kontakt med dem som kom fra hennes hjemland, Afghanistan.

Ifølge hennes primærkontakt på mottaket, kom hun godt overens med andre afghanske gutter.

– Hun var omsvermet og hadde god kontakt med de afghanske guttene, men det var nok også fordi de snakket samme språk, forklarte primærkontakten i retten.

Fahezeh selv skal ikke ha vist en spesiell interesse for noen av guttene, i alle fall ikke som de ansatte kunne se. Men en av guttene skal ha vist en spesiell interesse for henne.

Lyng mottak

Fahezeh ahmadi og datteren bodde på dette mottaket i Lyngdal. Ifølge en av de ansatte var hun en omsvermet og hadde god kontakt med guttene.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

«Jeg elsker deg»

I sokkelleiligheten hvor Fahezeh og datteren bodde i Lyngdal fant politiet flere lapper skrevet for hånd.

Disse har blitt oversatt, og kan tyde på at det oppstod et kjærlig forhold mellom en av guttene og Fahezeh i løpet av den korte tiden hun bodde på mottaket.

På en tegning som ble funnet inne i leiligheten har en gutt skrevet noe som kan minne om en kjærlighetserklæring - hvor han ber Fahezeh ta vare på tegningen som et minne om ham, og at han elsket henne.

I retten forklarte gutten at de to var glade i hverandre som bror og søster. Men Fahezeh ga ham også beskjed om at hun ikke ønsket at familien skulle få vite noe om kontakten hun hadde med de andre guttene på mottaket.

– Hun pleide å nevne at hun ikke ville at noen av guttene eller beboerne skulle vise at de hadde kontakt med henne, i henhold til deres kultur, som sier at det ikke er særlig bra for en gift kvinne å ha slik kontakt, forklarte gutten i retten.

Hun fortalte at hun ikke likte å reise på besøk til familien på Grua så ofte, fordi ektemannen og familiemedlemmene spurte og gravde sånn.

I tillegg hadde hun to telefoner, hvor den ene hovedsakelig ble brukt for å holde kontakt med andre enn familien. Ifølge en av beboerne på mottaket i Lyngdal brukte hun å slette anrops- og meldingsloggen på denne telefonen.

Var sjalu

Fahezeh Ahmadi

Ifølge vitner skal den tiltalte ektemannen ha vært sjalu og mistenksom fordi kona hadde kontakt med andre menn på asylmottaket.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Den tiltalte ektemannen skal ifølge vitner ha vist at han hadde en mistanke om at kona hadde kontakt med andre menn på mottakene, og vist sin misnøye overfor familien han tidvis bodde hos på Grua.

– Han var sjalu fordi Fahezeh hadde kontakt med andre. Han sa ikke noe til oss om dette, men måten han oppførte seg på viste dette tydelig, forklarte den eldste datteren i familien i retten.

Ifølge en av beboerne på mottaket i Lyngdal ringte 29-åringen hyppig til kona si. Hvis hun ikke tok telefonen når han ringte ble han irritabel.

– Han ringte hele tiden, og maste om hvorfor han ikke hadde fått svar de gangene hun ikke tok telefonen og ville vite hvorfor hun ikke kom på besøk oftere, forklarte beboeren under et politiavhør i fjor.

Ville flytte datteren

Den drapstiltalte ektemannen har erkjent for retten at han drepte sin kone med kniv.

Han hevder det svartnet for han etter ekteparet hadde kranglet, hvor kona hadde skreket at hun ikke elsket ham, at hun hadde et forhold til en annen, og at hun ville skilles.

Sjalusi kan dermed ha vært et av motivene for at 29-åringen knivstakk ektefellen, men han påstår hardnakket at han ikke mente å ta livet av henne.

Men en av vennene på mottaket har forklart i et politiavhør at ektemannen ringte til fornærmede to dager før drapet skjedde, hvor han hadde truet med at han ville ta parets to år gamle datter fra kona hvis hun ikke kom på besøk til Grua den dagen.

Mener drapet var planlagt

Grua-drap forsvarer Tarik Abbou

Forsvarer Tarik Abbou mener statsadvokaten ikke vil klare å bevisføre at 29-åringen planla drapet på sin kone.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Påtalemyndigheten har ikke festet lit til tiltaltes forklaring om at drapet skjedde i affekt, men mener at det skjedde med overlegg.

Før helgen ble tiltalen skjerpet fra forsettlig til overlagt drap, men statsadvokat Torbjørn Klundseter ville ikke kommentere bakgrunnen for denne endringen.

Det er først under dagens prosedyrer i Gjøvik tingrett at Klundseter vil gå inn på hvilke av bevisene som har blitt lagt fram for retten, som påtalemyndigheten mener viser at tiltalte planla å drepe ektefellen.

Den tiltaltes forsvarer, Tarik Abbou, mener det blir en umulig oppgave for statsadvokaten å kunne bevisføre at drapet på Grua i fjor sommer var planlagt.