Hopp til innhold

Lucky Næroset tar pause

Den såkalte regjeringen i Lucky Næroset tar pause. Etter tre år med viltre påfunn "avspaserer" de. Betyr det oppløsningen av fristaten i Ringsaker ?

Lucky-regjeringa går av?
Foto: Morten Røkke

"Regjeringen avspaserer: Vi mener å ha jobbet inn såpass at vi kan tillate oss litt avspasering nå.

Vi tror det er bra med en pause nå for å tenke gjennom våre forpliktende engasjement i det frivillige utviklingsarbeidet i LN.

Vi tar ikke stilling til varigheten, men henger symbolsk av oss våre ”ministerkapper” og avkler oss i samme stund alle ”styringsverktøy” som NærosTinget, regjeringsmøter, innkallinger og referater, stasrådsoppgaver etc." slik står det på hjemmesidene til fristaten.

Hjemmeside Lucky Næroset

Hvorfor?

- Vi syns vi har fortjent det og hovedoppgaven om å redde skolen er gjennomført. Vi har drevet på i 3063 dager og da kan vi ta det litt mer med ro, sier tidligere fantasiminister Hans Christian Medlien.

Hans Chr. Medlien

Regjeringsmedlem i Lucky Næroset Hans Christian Medlien.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Han presiserer at de avspaserer, som vil si at de henger fra seg de ulike ministerkappene på samfunnshuset for å åpne for at flere kan gjøre tilsvarende arbeid.

Fristaten ble etablert for på redde bygdas barneskole fra nedleggelse. Det klarte de i 1999. Siden den gang har fristatens misjon vært å beholde skolen og utvikle bygda positivt.

Stått i vegen

- Betyr dette at dere overlater arbeidet til andre?

- Vi åpner for at det blir lettere for andre å komme til. Vi har jo til tider hørt at vi står litt i vegen for andre ved å være litt vel synlige og frampå. Hvis det er slik, så får de komme fram de som mener at vi har tatt jobben fra noen. De er velkomne nå, sier Medlien.

Han sier at regjeringens avspasering symboliserer, signaliserer og inviterer andre til å komme på banen.

Medlien forteller at ingen av de tidligere regjeringsmedlemmene kommer til å parkere innsatsen for Næroset.

Positivt for bygda

Han sier at det har vært mange år med mye moro-jobbing.

- At noen har stilt spørsmål ved måten vi har jobbet på må man jo bare regne med, vi begynte jo med noe nytt, sier Medlien.

Han sier at de har holdt på i tre år mer enn det som var planlagt.

Medlien har ikke noe innbyggertall for Næroset nå, men han forteller at en folketelling viste at det var 1172 i 1999. Nå skal det være over 1200 innbyggere i bygda. Elevtallet ved skolen er nå 98, i motsetning til 72 i 1999.

- Det er ikke lenge husene står tomme i Næroset lengre. Det er helt klart at det har slått positivt ut, avslutter regjeringsmedlem Medlien.

Flere saker fra Innlandet