Lokker turister med ulv

En stor ulveflokk skal lokke turistene til Osensjøen i Åmot. For Spydspissen Villmarksopplevelser er ulvene gull verdt. En begeistret miljøvernminister, som fikk se ulvene selv i dag, er helt enig.

Ulv ved Osensjøen

Disse to ulvene så Erik Solheim og delegasjonen som besøkte Osensjøen fredag morgen.

Foto: Arne Nævra/Torgeir B. Lande

Ulveflokken teller åtte dyr; to voksne og seks valper. Det er den såkalte Slettåsflokken det er snakk om.

I det siste har hele flokken blitt sett vandrende ved Osensjøen, på grensa mellom Åmot og Trysil.

Gull verdt

– Spennende! Jeg så to stykker i dag, i morgensola. Dette må jo være en av de flotteste dagene i Østerdalen i år, sier en begeistret Oddvar Olsen.

Han er daglig leder i Spydspissen Villmarksopplevelser og ser tydelig for seg hvordan de kan dra nytte av ulvene.

– Dette er jo et fantastisk konkurransefortrinn for turistnæringa i Østerdalen. Det å kunne utnytte at vi har de fire stor rovdyra i dette området gir oss et utrolig forsprang. Dette er gull verd for turistnæringa, sier Oddvar Olsen.

Ulvesafari

Ulv ved Osensjøen

Ulvene ved Osensjøen skal bli en turistattraksjon.

Foto: Bjørn Nævra/Torgeir B. Lande

Og de er allerede i gang med å lokke turister med ulv og andre store rovdyr. De har gjester fra store deler av verden. Men noen garantier om å få se ulv kan de ikke gi.

– Nei, men folk er ikke så opptatt av garantier. De er opptatt av å komme til et område hvor de har visshet om at dyra finnes. Vi kan se spor, vi kan finne møkk etter ulv, og dette er med og gir en stor berikelse, sier han.

– Som en drøm, sier Erik Solheim

Miljøvernminister Erik Solheim var med til Osensjøen i dag. Og han var blant de heldige som fikk se ulvene selv. Det var ingen tvil om at det var en stor opplevelse for ministeren.

– Det er jo helt enestående. Det har vært en fantastisk morgen. Det er utrolig vakkert over sjøen her. Og å få se naturen utspille seg på denne måten, er bare en drøm.

Erik Solheim, miljøvernminister

Miljøvernminister Erik Solheim fikk se to av ulvene gjennom kikkerten i dag tidlig.

Foto: Jan Egil Løvbak

Han er dermed også veldig begeistret for planene om mer ulveturisme.

– Ja, og vi må bli mye flinkere til å utnytte dette. For dette er en av de store, norske attraksjonene, sett med Europas øyne. Du kan se spor, du kan se møkk og hvis du er kjempeheldig, sånn som i dag, så kan du til og med se rovdyra.

Og Solheim legger til;

– Vi skal selvfølgelig gjøre alt vi kan for å hindre konflikter mellom ulver og beitenæringa.

Men Osen er et område som ligger godt til rette for ulv, mener Solheim, fordi det nesten ikke er sauer der. Og om noen jegere blir sure fordi ulven også tar elg, bryr han seg ikke så mye om, siden det er slik naturen er, og siden vi skal ha ulv i Norge.

Til plage for folk i Slettås

Men ikke alle er like begeistret som Erik Solheim og Oddvar Olsen. Befolkningen på Slettås i Trysil synes ulvene har vært altfor nærgående og har flere ganger

Ulv ved Osensjøen

En av ulvene i flokken på åtte tusler langs Osensjøen.

Foto: Arne Nævra/Torgeir B. Lande

krevd at de må bort.

– Det er en bekymring som vi har tatt veldig alvorlig, for vi skal ikke ha ulv som viser unormal atferd, men forskerne sier at det vi har sett i Slettås er normal atferd, sier Erik Solheim.

Men han lover likevel at de skal ha tett dialog med folk på Slettås for å hindre uro.

Solheim mener at denne ulveflokken viser at norsk rovdyrpolitikk virker. Målet om antall ynglinger er nådd.