Hopp til innhold

Kronprinsessen åpnet litteraturfestivalen

Kinesisk kultur sto sentralt da Norsk Litteraturfestival åpnet på Lillehammer i kveld. Kronprinsesse Mette-Marit satte det hele i gang.

Kronprinsessen

Norsk Litteraturfestival åpnet for tjuende gang på Lillehammer tirsdag kveld.

Foto: NRK

– Det å få være med på å formidle litteratur er en gave. Det er derfor vi er her, fordi vi leser og fordi vi ønsker å dele det vi leser, sa kronprinsessen da hun åpnet Norsk Litteraturfestival tirsdag kveld.

Det er 20. gang festivalen arrangeres i byen ved Mjøsa.

– Det vi leser når oss fordi det skaper gjenklang i våre egne liv. Det vi deler er leseopplevelser blandet med våre egne livserfaringer, sa hun.

Senere i åpningsforestillingen mottok forfatterene Kjersti Annesdatter Skomsvold og Ole Robert Sunde Doblougprisen, som utdeles årlig av Svenska Akademien.

Kronprinsessen tok toget

Mette Marit på trondheim bibliotek

Kronprinsesse Mette-Marit foretar åpningen av årets litteraturfestival på Lillehammer.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Når H.K.H. Mette-Marit står på scena i Maihaugsalen tirsdag kveld, har hun allerede vært i litteraturmodus mange timer. Kronprinsessen har nemlig vært om bord i litteraturtoget, som startet i Trondheim, og som har hatt flere stopp før det kom til Lillehammer.

Spesielt har kronprinsessen ønsket å slå et slag for bibliotekene under turen.

Rett før avreise fra Trondheim tirsdag kveld gjorde nrk-bok intervju med Mette-Marit om litteratur og identitet på Twitter.

Norsk-kinesisk forbrødring

Årets festival byr på et spesielt fokus på kinesiske kunst og kultur. Flere kinesiske kunstnere er til stede under festivalen, blant andre Bei Dao og Xi Chuan. Begge er poeter og viktige stemmer i hjemlandet.

Under åpningen i kveld har de også følge av Yao Hong. Hun er en verdenskjent for sin sopran, og karakteriseres ifølge arrangøren som sopran-dronning i hjemlandet.

– Vi ønsker å begi oss inn i et rikt landskap som vi har relativt liten kjennskap til her i Norge, for å lære, oppleve, lytte og diskutere, sa festivalsjef Marit Borkenhagen under åpningen.

Marit Borkenhagen

Daglig leder for litteraturfestivalen på Lillehammer gleder seg veldig til møtet med den canadiske forfatteren Margaret Atwood.

Foto: Alexander Nordby / NRK
Regnvåt gågate

Lillehammer byr i år som i fjor på en regnvåt velkomst for litteraturfolket. Men bedring er i vente...

Foto: Iver Kleiven / NRK

20 år har gått siden den første litteraturfestivalen ble arrangert på Lillehammer. Den gangen het det riktignok Sigrid Undset-dagene, men formålet var som nå. Nemlig å fylle gatene med litteratur og forfattere, som igjen skulle føre til debatter, foredrag, forfattermøter og opplesninger. For å nevne noe.

I dag har Litteraturfestivalen blitt den største i Norden, og et faglig samlingssted for svært mange som jobber med litteratur. Årets festival rommer vel 200 arrangementer og det ventes 25 000 besøkende til dølabyen de nærmeste dagene.

NRK dekker mange av arrangementene, og flere av dem blir strømmet.

Festivalforfatter graver ned bokmanus i skogen

Margaret Atwood og Katie Paterson i Framtidsbibliotekets skog

Forfatteren Margaret Atwood blir en sentral skikkelse under årets festival. Her fotografert sammen med Katie Paterson på Vettakollen i Nordmarka.

Den verdenskjente canadiske forfatteren, Margaret Atwood gjester litteraturfestivalen i flere dager. Tirsdag morgen var hun imidlertid i Nordmarka nord for Oslo og gravde ned et bokmanus som ingen skal få lese før om hundre år. "The Future Library" skal først gis ut i 2114. Fortellingen er forseglet, og det eneste som blir røpet i denne omgang er tittelen.

Atwood skal delta på i flere programposter under årets festival, og er dessuten hovednavnet under festivalens litterære festaften torsdag kveld.