I Folldal stilles det «listerekord» før valget

Aldri før har flere lister stilt til valg i Folldal. I år har du fem lister å stemme på og kampen om ordførervervet er helt åpen.

Debatt i Folldal før kommunevalget 2015

MANGE PARTIER PÅ PLASS: Her finner du opptaket av debatten i Folldal torsdag kveld.

Valglogo

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, Rødt og Samlingslista i Folldal stiller alle til valg i Folldal denne høsten. Det til tross for at kommunen har det nest minste innbyggertallet i Hedmark.

Aldri før har flere stilt til valg i fjellkommunen og torsdag kveld ligger det an til tidenes valgdebatt.

Spesiell politisk historie

Folldal kommune er den yngste kommunen i Hedmark fylke. Den ble opprettet i 1914 da den rev seg løs fra daværende Lille-Elvdal. Det første valget i kommunen ble gjennomført allerede høsten før kommunen ble etablert og den gangen var det tre lister som stilte – Arbeiderpartiet, Gaardbrugerne og Borgerpartiet.

Da den store kommunesammenslåingsrunden gikk på 60-tallet slapp Folldal unna og har forblitt en selvstendig kommune i Hedmark med grenser til Oppland og Sør-Trøndelag.

Liten uenighet

Partiene i Folldal er enig i mye. De fleste vil satse mer på næringsutvikling, alle mener ungdomsklubben trenger rehabilitering og alle mener at Folldal i utgangspunket kan klare seg som egen kommune i framtida, men er med i utredningen som er i gang for Nord-Østerdal.

Hyttebygging, sykehjemsplasser og eiendomsskatt er temaer som skiller og som trolig vil bli debattert.

Mange nye kandidater

Sittende ordfører, Egil Eide valgte å gi seg etter en periode i ordførerstolen. Hans etterfølger som kandidat for Senterparitet er fungerende prost i Nord-Østerdal, Jon Olav Ryen.

For SV stiller Ståle Støen som nå er varaordfører. Han er den mest rutinerte blant kandidatene. Samlingslista toppes av kommunens tidligere rådmann, Brit Kværnes og for Arbeiderpartiet stiller et ganske ubeskrevet blad, nemlig Hilde Frankmoen Tveråen.

Rødt stiller liste i kun to kommuner i Hedmark, Folldal og Hamar. Kandidaten i Folldal er Ronny Bekken Larsen, som har meldt overgang fra Arbeiderpartiet.