– Foss er en av verdens beste juniorryttere

Norgesmesterskapet i landeveissykling foregår denne uka, og Lillehammer cykleklubb imponerer. Junioren Tobias Foss har tatt tre gull, av tre mulige.

Seierspallen under junior NM i sykkel.

PÅ PALLEN: To av tre pallplasser under dagens temporitt i junior NM gikk til Lillehammer cykleklubb. Tobias Foss tok gull, mens Hans Kristian Rudland stakk av med bronsemedaljen. Sølvmedaljen gikk til Torjus Sleen fra Tønsberg.

Foto: Terje Gording Hong / NRK

– Det var godt å bevise at jeg er sterk alene også. De to andre gullene har jeg tatt med en ekstremt god laginnsats. Dette smakte godt, og at jeg klarte å ta tre gull det er kult, sier en fornøyd Tobias Foss (18) som vant dagens temporitt for junior i NM i sykling i Brumunddal.

Tidligere i mesterskapet har han også tatt seieren i lagtempo og i fellesstart. Også andre ryttere som sykler for Lillehammer cykleklubb har markert seg på pallen, både blant seniorene og U23-rytterne.

– Det er mange gode fra Lillehammer og sykkelinteressen er veldig stor her. Når folk blir interessert så kommer talentene frem. Også har vi et veldig bra miljø, og vi gjør hverandre bedre for hver dag, sier Foss.

Tobias Foss

VINNER: Tobias Foss fra Lillehammer cykleklubb er godt fornøyd med å ha tatt seieren på dagens NM-øvelse i tempo for juniorer.

Foto: Terje Gording Hong / NRK

Lillehammer markerer seg

Tv2 sin sykkelekspert, Johan Kaggestad, er ikke overrasket over at Lillehammer cykleklubb markerer seg i NM.

– Det er en formidabel innsats, men det er ikke noe overraskende at Lillehammer gjør det bra på hjemmebane. De hadde gjort det bra hvor som helst i landet. Det er jo noe som har bygget seg opp over flere år. Det er et godt miljø, det trenes bra, og de har en nær relasjon til NTG på Lillehammer. Når det kommer noen gode enkeltutøvere og det er et godt miljø, så trekker det med seg flere. Edvald Boasson Hagen har nok også vært en stor inspirasjon, sier Kaggestad.

Han trekker også frem to andre Lillehammer-ryttere, nemlig U23- deltakerne Truls Korsæth og Anders Skaarseth.

– Det er noen usedvanlig gode ryttere fra Lillehammer, og da snakker jeg internasjonal målestokk. De gutta der kan komme usedvanlig langt i sykkelsporten. Og Tobias Foss er en av verdens beste juniorryttere, det er det ingen tvil om, sier Kaggestad.

Johan Kaggestad

IMPONERT: TV2s sykkelekspert, Johan Kaggestad, er imponert over innsatsen til syklistene fra Lillehammer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Godt samarbeid

– Vi har utviklet et konsept der man skal være offensiv og trene tøft, men også riktig og se an belastningen, sier Lars Stensløkken, som er sportssjef for sykkel på Norges toppidrettsgymnas (NTG) på Lillehammer hvor flere av Lillehammer cykleklubb sine ryttere er elever.

NTG samarbeider tett med sykkelklubben i byen, og det bærer frukter.

– Slik vi ser det er plasseringa av NTG på Lillehammer viktig for sykkelklubben fordi vi er trenere på heltid, og får fulgt opp utøverne daglig, fortsetter Stensløkken.

Skal man tro sportssjef Stensløkken, så går syklistene fra Lillehammer en lys fremtid i møte.

– Om en tre, fire, fem år er det forhåpentligvis ganske mange lillehammersyklister som vil ta steget opp som proffer, avslutter han.