Hopp til innhold

Arkitekt-kø for å tegne ny kirke

For to år siden raste den 204 år gamle Våler kirke i Solør sammen etter en dramatisk brann. Og dramatikken fortsetter, for interessen for den nye kirka er like stor som da man skulle bygge Operaen i Bjørvika og nye Vestbanen.

Våler kirke brant 29. mai i fjor.

Våler kirke brant ned til grunnen 29. mai 2009. Nå er interessen enorm fra arkitekter som vil bygge den nye kirka.

Foto: Knut Sveen / NRK

Forslagene til den nye kirka i Våler strømmer inn fra både inn- og utland. Arkitektfirmaene ligger ikke på latsiden, og til nå er det klart at det blir mange forslag og vurdere.

Det skriver avisa Glåmdalen.

Mange fra utlandet

– Interessen er enorm! På mitt kontor står det nå hele 230 utkast til ny kirke på Våler, sier konkurranseleder Per Rygh i Norske arkitekters landsforbund (NAL).

Det eksakte tallet på forslag kommer først senere i dag da noen av dem "sitter fast" i tollbehandling på Gardermoen. Det vil si, mange forslag fra andre steder enn hos Ola og Kari nordmann.

– Jeg tipper at rundt halvparten kommer fra arkitekter i utlandet, flest naturlig nok fra svenske og danske firmaer, sier Rygh.

Når operaen skulle opp og stå og Snøhetta vant arkitektkonkurransen, kom det inn 242 forslag. Den nye Vestbanen fikk 235. Dermed er det klart at den nye kirka i Våler faktisk er på lik linje populær.

– Det er gjennom tidene kun to arkitektkonkurranser i Norge som har hatt større interesse, og det er operabygget i Oslo og nasjonalmuseet på Vestbanen, sier han.

Er du overrasket?

– Ja, det må jeg jo si. Jeg hadde gjettet på hundre forslag kanskje, men aldri dette, sier han.

Ifølge Rygh er det heller ikke uventa at en slik konkurranse skulle høste så mange forslag.

– For arkitekter er kirkebygg en yndet oppgave fordi man står friere med å formgi enn i andre oppgaver. I tillegg er det stor interesse fra Sverige og Danmark der det er mer sjeldent med slike åpne arkitektkonkurranser, sier Rygh.

(Se video lenger ned i artikkelen)

Dramatisk brann

Våler kirke.

Brannmannskap forsøkte iherdig å redde den eldgamle kirka.

Foto: Knut Sveen / NRK

Det var 29. mai 2009 at den 204 år gamle Våler kirka brant ned til grunnen. Brannen, som var påsatt, ble meldt klokka 02.30, og i morgentimene raste den historiske kirka sammen. I ettertid har det blitt sagt og bestemt mye blant annet om hvor den nye kirka skal stå.

– Spennende

Rygh har ikke fått sett skikkelig igjennom forslagene som har kommet inn, men sier han er sikker på at det er mye spennende å ta tak i.

– Det er spennende å se hvordan man på ulike måter klarer å se for seg et kirkebygg, der flate og innhold er bestemt. Uttrykk, form og arkitektur varierer stort, og juryen har en spennende jobb foran seg, sier han.

NAL skal de nærmeste dagene klargjøre alle forslagene og «fjerne» innsenderne, før de sender alt til Våler. Der er det planlagt å stille ut alle forslagene til offentlig anskuelse, før juryen tar fatt på juryarbeidet.

– Målet er å ha klar en innstilling i månedsskifte januar-februar 2012, sier Rygh.

Våler kirke er totalskadd
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Våler kirke brant ned til grunnen