Lengtet etter å være til nytte

Gunn Elisabeth Fjordvang har i mange år lengtet etter å være til nytte, men med diagnosen schizofreni har det ikke vært enkelt. Nå føler hun at hun har fått livsgnisten tilbake.

Video b7111c50-fe92-446e-999b-be4de788d222.jpg

Gunn Elisabeth Fjordvang føler at hun fikk livet tilbake da hun fikk jobb på Jevnaker omsorgssenter.

– Jeg trodde jeg skulle klare å jobbe, men så fikk jeg det slengt i ansiktet at jeg kom til å måtte gå på medisiner resten av livet og at ingen får bruk for meg, det var vanskelig, sier Gunn Elisabeth Fjordvang.

Se tv-innslag i toppen av saken.

33-åringen fikk diagnosen schizofreni da hun var 20 år. I flere år gikk hun arbeidsløs og følte seg som «kvisa på samfunnets rumpe», som hun selv sier. Men etter at fastlegen fikk inn i et nasjonalt forskningsprosjekt, har alt blitt enklere.

– Jeg får ikke beskrevet det med ord. Jeg har mer å gi, mer tro på meg selv og blir blidere, sier hun.

Unikt prosjekt

Gunn Elisabeth Fjordvang

Gunn Elisabeth Fjordvang stortrives i jobben på Jevnaker omsorgssenter.

Foto: Arvid Thorsgard / NRK

Hun arbeider som aktivitør på Jevnaker omsorgssenter. Jobben har hun fått gjennom forskningsprosjektet «Jobbmestring», et prosjekt som springer ut fra myndighetenes satsing på arbeid og psykisk helse.

– Vi har fått til et prosjekt der deltageren er i sentrum, sier Terje Solbakken.

Han er prosjektleder i DPS Gjøvik og beskriver samarbeidet med NAV som unikt.

Stig Evensen ved Oslo universitetssykehus er nasjonal prosjektleder. Det er 160 personer fra seks fylker som deltar og målet er å få flest mulig ut i jobb.

– De tallene vi kjenner til viser at 95 prosent at personer med psykoselidelser er uten arbeid, men at 50-70 prosent av dem ønsker å ha det, sier han.

– Kunne vært enklere med en fysisk lidelse

På dagsenteret setter både kolleger og de eldre pris på Gunn Elisabeth Fjordvang. Selv har hun ofte tenkt at det kunne vært enklere med en fysisk lidelse.

– Det er lettere for andre å se. Når man har en psykisk lidelse tror folk lett at «hun gidder ikke», sier hun.

Men hun er altså ikke i tvil om at jobben har gjort livet hennes bedre. De erfaringene samsvarer med flere av de andre som deltar i prosjektet.

– Arbeid kan bety enormt mye for enkelte. Mange sier de har fått livet tilbake, sier Stig Evensen.