Legevakta i Lillehammer overfylt

Legevakta har satt inn ekstra personell, og kommuneoverlegen sier at han i sine 25 år som lege ikke har sett et så aggressivt utbrudd av influensa.

Influensa, svineinfluensa, forkjølet

Både sykehuset og legevakta i Lillehammer har måttet stålruste seg i helga.

Foto: Colourbox.com

– Jeg har aldri sett et så aggressivt utbrudd av influensa i mine 25 år som praktiserende lege, sier kommuneoverlege i Lillehammer Øystein Hveding til GD.

– Og ikke bare det: jeg har aldri sett så mange bli så syke av influensa, som nå.

Kraftig økning

Hveding sier til NRK at de innkomne pasientene har hatt svært sår hals og forkjølelse.

– Mer enn noen gang. Det fleste er friske innen en uke, men noen er blitt veldig syke med tungpust, dårlig allmenntilstand og høy feber, sier han.

Antall viruspåvisninger har doblet seg fra uke 48 til 49 nasjonalt, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet, og legevakta i Lillehammer har satt inn ekstra personell.

Reisende smittebærere

Oppland har vært godt besøkt av ferierende fra Oslo-området i juletida, noe Hveding mener viser en link til smittekilden.

– Lillehammer har hatt et stort innrykk av hyttefolk som kommer på ferie, og har hatt veldig mye influensa. De fleste pasientene i Lillehammer sier at de kommer fra ferieturer i fjellene, sier han.

Som kjent er svært mange lagt inn med influensa, blant annet i Oslo, i løpet av julen, og mange av tilfellene har vist seg å være svineinfluensa.

Et alvorlig sykt barn er innlagt på Oslo universitetssykehus med svineinfluensa i tillegg til fem personer ved norske sykehus skrev NRK i går.

Tre virus

Det sirkulerer tre forskjellige influensatyper denne sesongen: Influensa A (H1N1) (Pandemiviruset fra 2009), influensavirus A (H3N2) og influensavirus B.

– Det som er viktig når mange har influensa, er sår hals er ufarlig og krever kun ro og hvile. Men blir du veldig tungpusten, har dårlig allmenntilstand og høy feber, skal du oppsøke lege.