Hopp til innhold

Forventer norskproduserte legemidler når beredskapslageret fylles

Regjeringa vil bruke over en milliard på bygge opp et beredskapslager for legemidler. Norske produsenter forventer å få bestillinger.

Leif Rune Skymoen på Curida.

Leif Rune Skymoen er administrerende direktør på Curida i Elverum. – Vi har kapasitet til å produsere mer, sier han.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

– Vi registrerer med glede at legemiddelberedskap har fått et eget punkt i statsbudsjettet, sier administrerende direktør ved Curida, Leif Rune Skymoen.

Hos legemiddelprodusenten i Elverum har det vært tett mellom politikerbesøkene i 2020. At vi produserer for få legemidler selv var nemlig et aktuelt tema allerede før covid-19 kom til landet. Fra mars har det vært brennhett.

I forslaget til statsbudsjett er det satt av 1,1 milliarder kroner for å øke beredskapen.

– Vi veit jo ikke hvor mye av det som vil gå til produksjon i Norge, men vi har helt klare forventninger om at det blir en betydelig sum, sier Skymoen.

For å trygge legemiddelforsyningen i Norge foreslår regjeringen å bevilge 1100 millioner kroner til beredskapslagring av legemidler i 2021. Oppbyggingen startet i mars 2020, og gjennomføres i hovedsak gjennom avtaler med legemiddelgrossister.

Statsbudsjettet for 2021

Sårbare markeder

Ifølge bransjeforeninga legemiddelindustrien, er det 12 selskaper som produserer legemidler i Norge i dag. Mange av de legemidlene vi trenger produseres av selskaper i Asia. Men uforutsette hendelser på fabrikkene, eller i landene der fabrikkene ligger, gjør at vi er sårbare. Derfor ba regjeringa tidligere i år om at de norske produsentene så på mulighetene for å produsere mer her til lands. 

– Koronasituasjonen gjør det enda mer aktuelt og viser at det var enda viktigere å igangsette arbeidet, sa helseminister Bent Høie til NRK i april.

På spørsmål om det er norske produsenter som nå vil få oppdraget med å fylle beredskapslageret, svarer Helse- og omsorgsdepartementet at «regjeringen har besluttet å gjennomføre en studie hvor man ser på muligheten for produksjon av visse typer antibiotika. Studien ledes av helsedirektoratet og skal ferdigstilles i løpet av 2021.»

Med andre ord: Det er ikke bestemt.

Legemiddelproduksjon på Curida i Elverum.

Mens statsbudsjettet legges fram på Stortinget, produseres det øyedråper på Curida i Elverum. Her er de klare til å produsere antibiotika dersom bestillinga kommer.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Mange nysgjerrige gjester

Gjestelista hos Curida har vært lang i 2020. Statsministeren kom allerede i januar etterfulgt av representanter for både Frp, Ap og Sv.

– Vi er veldig opptatt av at vi må gjøre noe med den sårbarheten Norge har knyttet til at vi mangler noen medisiner. Noen ganger kan det være farlig og slik kan vi ikke ha det, sa Erna Solberg i januar.

Hun understreket også at et mulig tiltak var å øke produksjonen i Norge, for å sikre tilgangen til viktige legemidler.

Derfor velger Skymoen hos Curida å tolke de litt vage formuleringene i forslaget til statsbudsjett positivt.

– Å bygge opp produksjonen i Norge vil gi både tryggere forsyning, flere arbeidsplasser og større skatteinntekter her i Norge. Det får vi ikke dersom beredskapslageret skal fylles av medisiner kjøpt fra utlandet, sier han.

Erna Solberg besøker legemiddelprodusenten Curida i Elverum

Allerede i januar 2020 var statsminister Erna Solberg innom Curida. Hun mener medisinmangelen i Norge til tider kan være farlig. Dette var før pandemien gjorde behovet enda mer prekært.

Foto: Anne Næsheim / NRK
Sylvi Listhaug besøker Curida i Elverum. Her sammen med direktør Leif Rune Skymoen

Sylvi Listhaug besøkte Curida i vår. Her lar hun seg fotografere sammen med direktør Skymoen.

Foto: Stein S. Eide / NRK
Jonas Gahr Støre på besøk på Curida i Elverum. Her sammen med direktør Leif Rune Skymoen.

Også Arbeiderpartiet har vært innom Curida i år. Her er det Jonas Gahr Støre som tar inn hvilke muligheter vi har for produksjon av viktige legemidler i Norge.

Foto: Curida
En delegasjon fra SV besøker Curida i Elverum. Det er god tone mellom SVs Nicholas Wilkinson og direktør Leif Rune Skymoen.

Sv besøkte i høst Curida. De ville lære mer om hva som kan produseres her hjemme. Det var god tone mellom Svs Nicolas Wilkinson og direktør Leif Rune Skymoen.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Flertall på Stortinget

Pandemien har trolig bidratt til å øke bevisstheten rundt legemiddelmangelen i Norge.

– Vi kan ikke være så naive å tro at vi kan fortsette å importere legemidler fra Kina og India. Vi må legge til rette for mer produksjon i Europa og i Norge, sa Svs Nicholas Wilkinson etter sitt besøk i Elverum.

De har fått med seg hele opposisjonen på Stortinget i et flertall for å øke produksjonen i Norge. Det er her studien til Helsedirektoratet kommer inn.

– Det er ikke realistisk å kunne produsere alle legemidler i Norge, men vi bør satse på de viktigste. Da vil det være en styrke både for oss i Curida og andre produsenter å ha staten i ryggen når vi skal øke produksjonen, sier Skymoen.

Flere saker fra Innlandet