I dag holder Erna Solberg en ny pressekonferanse om koronasituasjonen og planen for gjenåpning av samfunnet. I «trinn 2» kan det blant annet bli lettere for arbeidere å komme inn til landet.
Nå håper bøndene det går vegen.
Nordmenn er et usikkert kort
Det er ikke bare på sommeren norske bønder trenger ekstra hender. Utover høsten er det fortsatt mye arbeid som skal gjøres. Det sier leder, Wenche Elisabeth Rustad Wangen i Østre Toten Bondelag.
– Vi putter grønnsaker i bakken for mange millioner om våren og vi er veldig avhengige av å få det opp igjen på høsten, sier Rustad Wangen.
Koronapandemien har rammet mange næringer. Men Rustad Wangen tror hotell- og næringslivsbransjen vil være tilbake etter sommeren. Da kan viktig arbeidskraft forsvinne igjen.
– Mange vil få tilbake jobbene sine og ungdommen begynner på skolen igjen når vi skal høste i august, september og oktober.
Da er det bøndene selv som blir ansvarlige for å ta opp grønnsakene, og for det økonomiske tapet som kommer hvis de ikke får det til.
Ønsker utenlandske arbeidere
Det har vært strenge regler for innreise til landet til nå. Det finnes unntak for utenlandske arbeidere i samfunnskritiske yrker.
Bønder som produserer poteter, grønnsaker, frukt og bær
hvis det er nødvendig for å opprettholde forsvarlig drift.Et av kravene for å få dette er at nødvendig arbeidskraft ikke er tilgjengelig i det norske arbeidsmarkedet.
På landsbasis er det registrert 4000 arbeidssøkere som ønsker å jobbe innen landbruk. Av disse har 1300 opplyst at de har erfaring med landbruksarbeid fra tidligere.
– Vi har arbeidsledige som både har vilje, motivasjon og ferdigheter til å kunne jobbe i landbruket, sier Ørjan Gangnes, leder i Nav Østre Toten.
Norske bønder har via Nav registrert at de kun trenger 1350 arbeidere.
Per 20. mai er det 39 personer med erfaring fra landbruket som er registrert hos Nav i Østre Toten.
Men bøndene har krav til hva slags kompetanse arbeiderne skal ha.
– Kompetansekravene fra bøndene er så spesifikke at vi ikke klarer å levere arbeidskraft, sier Gangnes.
Gangnes sier de har fått flere henvendelser fra bønder som bare vil ha bekreftelse på at Nav ikke kan hjelpe dem.
Dermed har ikke Nav formidlet noen arbeidere til bønder på Østre Toten. Gangnes forklarer at dette skyldes de høye kravene bøndene har.
- Les også:
- Les også:
Sympati med bøndene
Bøndene som vanligvis har hjelp fra utlandet, vil gjerne ha de samme tilbake. Gangnes har forståelse for at bøndene aller helst vil ha sine faste folk.
Han syns det er forståelig at de dermed stiller like høye krav til Nav og norske arbeidstakere, som til sine utenlandske arbeidere.
– Landbruket har sine behov når det gjelder kompetanse: De driver egne bedrifter og har krav på seg til å levere økonomisk, sier han.
Mangler kompetanse
Rustad Wangen understreker at de gjerne skulle ha brukt norsk arbeidskraft, men at det mangler mye kompetanse.
– Det er viktig å kjenne driftsopplegget på hver enkelt gård for å være til god hjelp. Siden sesongen allerede har startet er det for lite tid til å drive opplæring, dessverre.