Hopp til innhold

Konstruksjonsfeil i låsen kostet trolig Vera Vildmyren livet

En konstruksjonsfeil gjorde at Vera Vildmyrens hotelldør ikke ble låst. Det kom fram under rettssaken som går i København byret i dag.

Rettsak København
Foto: Claus Buhr, Danmarks Radio

Rumeneren Marian Clita (59) er tiltalt for drapet på flyvertinnen Vera Vildmyren fra Lunner. Hun ble funnet drept på sitt hotellrom i København i mars i fjor. Clita brøt seg inn i forskjellige hotellrom på hotellet.

Da han tok seg inn på rommet til Vildmyren, trodde han ikke at noen var der. Clita har tidligere forklart at han ble overrasket, og at han ikke hadde planlagt å drepe Vildmyren.

Låsefeil på flere dører

I retten i dag ble det kjent at døren på rommet til Vildmyren hadde en konstruksjonsfeil. Dette førte til at det ikke var mulig å lukke den skikkelig.

– Dørene hadde en lukkefunksjon som gjorde at dørbladet ikke gikk i lås, med mindre den ble skjøvet på plass. Det var en liten åpning, slik at døren ikke ble lukket selv om man tror det. Døren må ha et ekstra trykk hvis låsen skal aktiviseres, forklarte aktor, statsadvokat Anne Birgitte Stürup. Det skriver VG.no.

Ifølge aktor hadde flere rom i samme etasje samme feil.

Forlot rettssalen gråtende

Familien til Vildmyren er i Danmark for å følge rettssaken. De sier det er tøft i sitte i rettssalen. De sitter få meter bak den tiltalte rumeren som stadig vekk snur seg mot familien.

– Jeg blir sint av at han hele tiden ser bakover mot oss. Det er respektløs, sier Alexander Vildmyren (15) til dagbladet.no.

Familien forlot rettssalen da tiltalen ble lest opp, og da det ble vist bilder på storskjerm. Datteren (17) forlot rettssalen gråtende, da det ble vist film fra hotellets overvåkningskamera av moren som ankommer hotellet.

– Han er jo sinnsyk

Egil Vildmyren (Vera Vildmyren, innfelt)

Egil Vildmyren er i København sammen med sine to barn, og følger rettssaken.

Foto: Hanne Stine Kind/privat / NRK

Den tiltalte Marian Clita var svært aggressiv da rettssaken skulle begynne. Dermed ble retten satt 10 minutter forsinket.

Clita var misfornøyd med at han ikke hadde fått røyke på to timer, og skjelte ut en av rettsbetjentene, ifølge TV 2 Nyhederne.

– Jeg har vært her i over to timer, og jeg har ennå ikke fått lov til å ta en sigarett. Hvem er det som bestemmer at man ikke får røyke? Er det Dronningen? ropte Clita.

Ektemannen, Egil Vildmyren, sier til dagbladet.no at Clitas oppførsel beviser hva slags mann han er.

– Han er jo sinnsyk, man ser jo det i blikket hans.

Under rettssaken i dag kom det fram at de etterlatte ønsker en erstatning på cirka 1,9 millioner kroner.

Sint Clita forklarer seg

Marion Clita skal nå forklares seg i retten, men nekter å svare på aktors spørsmål. Han protesterer også mot rapporten som slår fast at han ikke er sinnsyk, ifølge TV 2 nyhederne.

– Jeg lider. Jeg har mange psykiske problemer, forklarte Clita.

Han er sint, og mener at Danmark er verdensmester i overtredelse av menneskerettighetene.

Clita erkjente vold med døden til følge og tyveri, da rettssaken startet. Det er satt av fire dager til saken som går i København byret.

NRK.no følger saken.